Мините в Бобов дол плащат 32 000 лв. глоби за неизплатени заплати

Северина Иванова - вторник, 19-09-2017 - 11:07

Глоби в размер на 32.хил.лв. ще трябва да платят мини „Бобов дол“ за неизплатени заплати на работниците. Това обявиха от Инспекцията по труда в Кюстендил вчера. Наложените санкции са след влезли в сила 10 наказателни постановления. Всички те се отнасят за неизплатени суми на вече бивши работници, чийто договори са прекратени по различни причини. „До този момент са издадени 14 наказателни постановления. Глобата за всяко едно от тях е различна и варира от 1 500 до 15 000 лв. Вече има и жалби от страна на миньори, на които от дружеството дължат различни суми пари. Само за три месеца имаме постъпили общо 16 жалби“, коментираха трудови инспектори от областния град.

Не са малко работниците, които при пенсиониране е трябвало да получат 6 брутни заплати. Голяма част от тях обаче чакат парите си с месеци, че и с години. „Има миньори, на които парите вече са дадени, но и такива, които са получили едва по 1000 лв. от полагащите им се при пенсия близо 7000 лв. Не е ясно защо се получава подобно забавяне и поради тази причина ние глобяваме дружеството“, коментираха още от Инспекцията по труда.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.