Пловдив бори мръсния въздух със скъпа Синя зона

Ели Крумова - вторник, 09-01-2018 - 16:46

Синята зона в Пловдив ще струва от 1 април 2018г. по 2 лева на час. Целта е пловдивчани да оставят колите си, които са един от основните замърсители на въздуха и да се качат на рейсове. Увеличението ще стане факт, защото Пловдив трябва да бори мръсния въздух, каза през декември кметът на града Иван Тотев. Той уточни, че отново с аргумент на пъпа на Пловдив да не влизат много коли и хората да имат стимул да ползват рейсове, билетчето за градския транспорт остава 1 лев и догодина.

Община Пловдив стартира проучване в началото на 2018 г., за да изготви програма за мерките за намаляване замърсяването на атмосферния въздух от транспорт и битово отопление. С нея тя ще кандидатства за средствата по ОП „Околна среда 2014-2020 г“ в общ размер на 50 милиона евро. За тези пари могат да кандидатстват 25 общини, а Пловдив може да се възползва от 10 милиона евро. При кандидатстването за парите общината трябва да набави информация за вида отопление по райони, което ползват пловдивските домакинства. Цел на администрацията е по тази програма да бъде разработена и методика за въвеждане на зона, чиста от вредни емисии. Най-голямо е било замърсяването в Пловдив с фини прахови частици до 2013г., като допустимата норма е била превишавана 150 пъти годишно, сочат данни от мониторинг в последните 7 години. След 2014 г. броят на отчетените превишавания на нормата намаляват наполовина. При установена норма на превишаванията 35 пъти годишно обаче, броят им все пак остава висок.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.