Удължават бедственото положение в "Полимери"

Агенция Монитор - понеделник, 06-03-2017 - 18:27

Бедственото положение в бившия завод "Полимери", чийто срок изтича утре, ще бъде удължено с още 30 дни. Това съобщи кметът на Девня Свилен Шитов след заседание на кризисния щаб в общината. Удължаването на срока се налага поради извършването на поредица от спешни мерки за обезопасяването на резервоарите и площадката, където се съхранява опасното вещество трихлоетан, съобщи БНР.

Осигурена е засилена охрана на бившия завод, а от сряда ще има и постоянно видеонаблюдение. Проблем остава площадката, по която има цепнатини и евентуално изтичане на опасния химикал може да доведе до проникването му в почвата. По тази причина тя ще бъде залята със специален бетон. 
Утре се очакват и резултатите от пробите от специализираната лаборатория в "Нефтохим"-Бургас, които ще покажат нивото на киселинността на химикала в единия от резервоарите, където има пробойна. След това ще бъде взето решение дали количеството от двата резервоара да бъде преместено в единия, който е в по-дорбо състояние. 
Очаква се до 9-и март да се произнесе и Комисията за защита на конкуренцията по повод обжалваната поръчка за утилизация на опасното вещество, за която Министерският съвет отпусна 14,4 милиона лева. Кметът на Девня подчерта, че засега няма пряка опасност за населението на Девня и областта.

 
 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.