След 10-годишен ремонт красивата къща "Клианти" вече ще посреща туристи
Таваните са с 24-каратов златен варак

Перлата на Старинен Пловдив – къща „Клианти”, отвори врати

Ели Крумова - четвъртък, 22-06-2017 - 14:42

Ремонтът продължи 10 години и общо бе за 1 млн. и 600 хил. лв.

Перлата на архитектурния резерват „Старинен Пловдив” къща „Клианти” отвори врати за посетители след близо 10-годишен ремонт. Уникалните стенописи в архитектурното бижу са над 200-годишни, а таваните са с 24-каратов златен варак. Всичко това, а и богатата художествена декорация, орнаменти и оригинално обзавеждане правят къща Клианти една от най-запазените и красиви сгради в стария Пловдив, които вече стават част от редовните туристически обиколки.

Цената да се влезе и да се разгледат разкошните стаи е 8 лева за възрастни. Началото на възстановителните работи беше дадено преди 10 години с така наречения „Японски проект”, съобщи кметът на Пловдив Иван Тотев. „Всяка година малко по малко, благодарение и на различните проекти, по които кандидатствахме и отпуснатите суми от Общинския съвет успяхме да възстановим къща „Клианти” - безценна ценност, която задължително всеки трябва да се види”, каза градоначалникът. Той уточни, че общата стойност на ремонта, възстановителните и реставрационните работи е за 1 милион и 600 хиляди лева.

Къща „Клианти” е обект, който разказва историята на хората, които са живели тук. Някои от елементите са с 24-каратов златен варак. Уникални са и таваните, изписани в старинен стил и алафрангата с пейзажи на Константинопол и Виена, обясни още кметът на Пловдив. Орнаментите в различните стаи не се повтарят един с друг, а точно това прави къща Клианти уникална. Липсата на повторение на декорациите, стенописите и орнаментите го няма в нито една друга възрожденска къща в „Старинен Пловдив”.

Къща „Клианти” е образец на отворен тип къща, заради големите чардаци.
Цялостната реставрация е дело на арх. Румяна Пройкова, арх. Вера Коларова, арх. Кристина Станева, реставраторът Елена Кривошиева и изпълнителя Джовани Димитров. В къща „Клианти” може да се видят изящни рисунки, една от които се предполага, че е изглед на самата сграда, когато е построена през втората половина на 18 век. Първичната къща е съвършено различна от тази, която виждаме сега.

Има две оси, вероятно е имало и трета, по-късно съборена. На долния етаж къщата е била отворена, цялата е била на колони и на леко засводени конструкции, наречени – хиприи. Горе е имало три помещения с грамаден отворен чардак. В началото къщата е била по-ниска.

Вдигането на втория етаж (надстрояването) е станало по-късно и разликата във височините я прави уникална за архитектурния резерват. Стенописите й са рисувани през 1817г., каза реставраторът Елена Кривошиева.

Къщата е била собственост на заможен и изтъкнат човек и затова стенописите пресъздават сцени от Константинопол и Виена. След години те били замазани с варово и маслено наслояване. Когато то било свалено, отдолу се разкрили смайващите стенописи, които днес вече греят реставрирани в първоначалния си блясък. Мебелите също са реставрирани, а килимите са ръчно направени от чиста вълна с естествени цветове, придобити по естествен начин със 160 възела на кв.см. Всички туристи ще влизат в къща „Клианти” с калцуни, за да не нарушат и зацапат подовите покрития и разкошните килими. 

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.