Арест за 4 ислямисти, единият от които малолетен

Косовари - джихадисти готвели атентат във Венеция

Румен Михайлов, „Монитор“, Италия - четвъртък, 30-03-2017 - 14:40

Албанците и босненците са най-многобройните балканци в „Ислямска държава“

При блиц-операция на специализираните антитерористични отряди на италианската полиция и на корпуса на карабинерите в малките часове на изминалата нощ във Венеция бяха арестувани четирима джихадисти, единият от които е малолетен. Всички те са от Косово, пребивавали в Италия с официално разрешително за престой, като двама от закопчаните работели като сервитьори в прочуто кафене. Отправеното от прокуратурата обвинение срещу обявената за „терористична клетка“ група е подготовка на атентат на особено посещавано от туристи място в историческата част на Венеция като моста „Риалто“, площада „Сан Марко“, „Моста на въздишките“ и др.

Според разпространената от силите за сигурност информация, четиримата косовари били отдавна попаднали в полезрението на полицията, която държала под око действията им. Решението за тяхното задържане било взето след атентата в Лондон на 22 март, когато полицията прихванала със специални разузнавателни средства разговор между тях, в който те не криели възхищението си от убийството край английския парламент на полицай и трима минувачи. Нещо повече - косоварите обявили атентатора Халед Масуд за герой и се обединили около мнението, че трябва да направят в най-скоро време нещо подобно във Венеция. Дори дискутирали мястото, където да убиват наред – един от вече посочените туристически обекти в старинния град.

Едновременно с ареста на четиримата предполагаеми терористи, единият от които се готвел да замине в Сирия, за да се бие на страната на ИДИЛ, през изминалата нощ силите за сигурност са извършили 11 обиска в техни и на техни сподвижници жилища. Открити са били хладни оръжия за ръкопашен бой и инструкции за воденето на такъв в градски и полеви условия. Според полицията на страната на ИДИЛ в Сирия вече се биели над 300 косовари, доста от които били потеглили за там от Италия. В своеобразната класация на войниците на Ислямската държава от балканските страни Косово било на първо място, следвано от Босна с 250 души и Албания със 150.

Научавайки за операцията кметът на Венеция Луиджи Брунаро благодари на участвалите в нея полицаи и карабинери, подчертавайки, че те са гарант за сигурността и спокойствието на в прочутата туристическа „Мека“.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.