6-метровата фигура на социалиста по пътя за Бузлуджа на няколко пъти е била обект на скрападжии.

Паметник на социалиста вдигнат полузаконно

Христо Христов - понеделник, 11-07-2016 - 13:30

Монументален паметник, изобразяващ млад социалист, поел по пътя към Бузлуджа, за да вземе участие в учредителния конгрес на БРСДП през далечната 1891 година е бил вдигнат полузаконно през лятото на 1981 година. Тогава от управляващата БКП се стягали да открият помпозно току що изградената Чиния на върха, но някой се сетил че на разклона за планината ще приляга да има още една скулптурна фигура и тя трябва да бъде на Дядо Благоев.

Буквално за часове било уредено тя да бъде направена от проф. Димитър Остоич /1928-2010/, който за отрицателно време подготвил скиците и гипсовия модел, припомнят съвременници и активни участници.Според тях близо 6 – метровата фигура била отрята на отделни части в оръжейницата „Арсенал“.

Финансирането било уредено от току що създаденото тогава министерство на строителството и архитуктурата, а поръчителите пренебрегнали ръководството на СБХ. Това станало повод за сериозен скандал, тъй като в онези времена всичко минавало през държавна приемателна комисия.

Допълнително шефовете на Съюза обявили, че изобразеният млад мъж в никакъв случай не прилича на Димитър Благоев, та се наложило да прибавят към ръката му ...бастун.

Точно този бастун днес липсва, станал е плячка на търговци на цветни метали, които го срязали заедно с част от лявата обувка.

Липсващото бомбе на чепика е възстановено през 2013 година, но бастунчето така и не било добавено отново.При възстановяването имало идея кухата отвътре фигура да бъде запълнена с бетон, за не стане отново плячка на крадци, но идеята така и не била осъществена, припомнят си участници в акцията.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.