Моменти от възстановката пред Папазовата къща в Казанлък
Христо Христов

Председателят на НС Цвета Караянчева в Казанлък: „Готови сме за европредседателството!“

Христо ХРИСТОВ - понеделник, 08-01-2018 - 19:13

 

България е готово за европредседателството, държавата ни е достоен член на ЕС. Време е да покажем  че председателството не е на ГЕРБ или на БСП, а на България и затова е много важно посланията да бъдат изключително позитивни и да представят държавата ни във възможно най-добрата светлина!“, заяви в Казанлък преди началото на тържествата по повод второто освобождение на града от турско робство председателят на парламента Цвета Караянчева.

С лаконичното „Това се случва във всички държави, нека оставим службите да си свършат работата!“ отговори на въпрос,свързан с показния разстрел на бизнесмена Петър Христов в София тя.

Според Караянчева през следващата седмица може да се очаква внасянето на вота на недоверие от опозицията, той ще бъде разгледан в рамките на 7 дни и внесен за гласуване в залата.

„Очаквам да излезем с консенсус от заседанието на КСНС при президента, макар все още да не съм се запознала с документите, защото ги получихме доста късно.Ще говорим за Турция по време на европредседателството, възможна е и нарочна среща по темата, но все още е рано да се каже кога и в какъв точно формат!“, обясни още председателят на парламента.

Цвета Караянчева изгледа с интерес  театрализованата  възстановка на паметен за казанлъчани момент от 8 януари преди 140 години, когато в града се провежда първа – среща прелюдия към преговорите за Санстефанския мир между главнокомандващия руските войски , великия княз Николай Николаевич и тогавашния външен министър Сервер паша в култовата къща на розотърговската фамилия Папазооглу.

На нея, в прав текст, след продължил няколкочасов разговор великият княз заявява: „Господа, побързайте да уведомите султан Абдул Хамид, за да не се налага аз лично да го правя начело на армията в Цариград. И му кажете, че връщане назад няма – България ще бъде свободна!“.

Във възстановката взеха участие близо сто активисти на клубовете Традиция, вролята на княз Николаевич беше офицерът от резерва, шуменлията  Христо Драгозов, който носеше оригинална офицерска шашка от войната, спомен от баба му. В униформата на Сервер паша пък се появи столичанинът Пламен Петров.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.