Снимка Vbox7.com
До 6 години затвор за нелегални състезания

Пращат дрифтаджийте на съд

Боян Димитров - понеделник, 05-10-2015 - 16:08

 

 

Боян Димитров
Шофьорите, които пилят гуми, вдигат шум и смущават спокойствието на останалите ще бъдат съдени. Това ще стане възможно ако предложенията за промени в Закона за движение по пътищата, Законът за административните нарушения и наказания и в наказателния кодекс влязат в сила. Според тях този тип изпълнения на пътя ще бъдат приравнявани към хулиганството, за което се предвиждат съд, солени глоби и дори престои в ареста. 
Промените, които целят да сведат до минимум жертвите и пострадалите по пътищата предвиждат още и затвор от една до три години за превишение на скоростта с над 60 км/ч от позволената, както и спиране от движение на коли, които са карани от шофьори без книжка или употребили алкохол. Двойни ще са и санкциите за карането с повече от 30 км/час над позволената скорост. 
Новите предложения включват още и криминализиране на гонките. Така организаторите и участниците в незаконните състезания ще бъдат застрашени от затвор между 1 и 6 години. Предвижда се и амнистиране на участниците, които доброволно съобщят, че се провеждат такива надпревари.
Зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов обясни, че по тези промени се работи от юли мецес, като освен експерти от МВР и КАТ са участвали и специалисти от Министерство на транспорта и Върхавната касационна прокуратура.
Подготвяните текстове от закона включват и въвеждането на нова категория водачи – млади шофьори. В нея ще попадат всички, които взимат книжка за първи път, независимо от възрастта.
Неопитните водачи ще разполагат с две трети по-малко контролни точки от регламентираните 39, за период от две години. Освен това, за тях минималното разрешено количество алкохол в кръвта ще е 0.2, а не 0,5 промила. Същата концентрация на алкохол ще се позволява и за шофьорите, извършващи обществен превоз на пътници и товари.