Някои лекарства се изнасят от България заради по-високата цена в чужбина
Yandex

Всяко второ хапче се изнася от България

Силвия Николова - сряда, 03-01-2018 - 18:00

Близо 60% от лекарствата, внесени от страни от Европейския съюз, се изнасят обратно под формата на паралелен експорт, съобщи Ваня Добрева, председател на Асоциация „Хипофиза“. Това означава, че всяко второ хапче е обект на експорт.

Освен това през последните две години 2/3 от фирмите не са декларирали намерения за износ в Изпълнителната агенция по лекарствата, каза още Добрева позовавайки се на справки от институциите.

„От здравна каса поискахме информация за 15 медикамента, които според информацията, която получихме, са най-често изнасяни. Това, което те подадоха е, че има случаи, в които броят опаковки по активни протоколи са повече от броя платени опаковки, както и обратното - платени са опаковки от касата, за които насреща не стоят протоколи“, заяви тя.

Според изчисления на пациентските организации 1,5 милиарда е размерът на паралелния износ на лекарства.

Д-р Стойчо Кацаров – председател на Центъра за защита правата в здравеопазването посочи, че проблемът не е в износа на медикаменти, а в това, че хора остават нелекувани.

„Пълна какафония е с тези лекарства - разлики от десет пъти между изписани протоколи и платени лекарства, което според нас практически няма как да стане. Виждахме разлики от платени опаковки инсулин - единия месец 300 опаковки, другия месец 30 опаковки - как да го обясним това нещо. Тези 130 пациента не са си били инсулина ли? Те нямаше да са живи, ако не са го направили това нещо“, коментира д-р Кацаров.

От центъра, който е неправителствената организация обобщиха, че интересът на пациентите не е защитен оптимално заради пропуски в координацията между различните контролиращи институции.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.