Дават право на кметовете да глобяват по закона за движение по пътищата

Христо Христов - събота, 11-11-2017 - 13:19

Промяна в сега действащия закон за движение по пътищата ще даде възможност на кметовете на общини да налагат глоби на шофьорите, които са извършили нарушения в рамките на населените места. Поправката е предложена от депутата на ПГ ГЕРБ Маноил Манев, който обясни че имал специална заръка от кмета на Стара Загора Живко Тодоров.

Старозагорският градоначалник е категоричен, че това е един от ефективните способи да бъдат намалени произшествията , както и да бъдат санкционирани нарушителите. В момента голяма част от санкциите така и не се събират и в течение на времето отпадат поради давност, а хората настояват да слагаме навсякъде гърбици.

„Това не е нормално, далеч по – ефективно ще бъде ако със събраните глоби закупим повече видеокамери, които да бъдат вързани в обща система с тези на МВР!“, коментира старозагорския кмет и уточни, че до няколко месеца нови 15 камери ще бъдат монтирани на възлови кръстовища и край учебните заведения.

Предложението за законовата промяна получи одобрение и от националния омбудсман Мая Манолова, която в петък разкри 11 временни приемни в Старозагорска област. Над 100 души са ги посетили, от началото на годината в офиса на Манолова са постъпили над 11 000 сигнала и жалби, 325 са били от Града на липите.
Общественият посредник обаче настоява събирането на глобите от кметовете да не бъде прехвърляно на частни съдии изпълнители и колекторски фирми.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.