Замъкът „Сант Анжело“ в Рим
Гризачите превзеха замъка Сант Анджело, тръгват към Ватикана

Шест милиона плъхове плячкосват Рим

Румен Михайлов, „Монитор“, Италия - неделя, 16-10-2016 - 13:20

Общината се опитва да прокуди напастта с ултразвук

Шест милиона плъхове опустошават Рим - би тревога влиятелният всекидневник „Кориере дела сера“. Според вестника гризачите разнасят всевъзможни зарази и всяват неописуем страх в местните жители и многобройните гости на Вечния град. Защото не става дума за обикновени полски мишоци, а за добре охранени с отпадъци животни, които не се боят от нищо, когато трябва да уталожат хроничния си глад.

Повод за тревогата на изданието даде армията от плъхове, която вече е завладяла замъка „Сант Анжело“, извисяващ снага на подстъпите към папската държавица Ватикан. Той е един от символите на Рим, не толкова зари уникалната си архитектура, а по-скоро защото в него се оглежда историята на Вечния град през последните две хилядолетия. Построен е от император Адриан, за да бъде негов и на близките му мавзолей, след това става християнски храм, през средновековието в него се крият погнати от врагове папи.

После става папски затвор, в чиито подземия се вихри Светата инквизиция, а днес замъкът „Сант Анжело“ е музей, посещаван от хиляди туристи. Именно гостите от близо и далеч нададоха първи вой от гризачите, изпълзяващи особено привечер от всевъзможни дупки в дебелите стени, след туристите започнаха да се оплакват живеещите наоколо римляни. Няма начин, след като при залез слънце плъховете се изсипват на стада в зелените площи около замъка и поемат към Ватикана, тарашейки навсякъде за захвърлени от туристите из кошчета и по земята остатъци от храна.

Естествено мишата напаст хвърли в тревога общината, която започна да търси адекватни средства за отпор на надвисналата над Вечния град опасност. Просто защото според специалистите - зоолози и ветеринари физическото изтребване на гризачите с отрова може да докара още по-големи проблеми поради опасност труповете им да се превърнат в неконтролируеми източници на зарази. Така на преден план излязоха учените глави от Римския университет, които измислиха специална техника, която да напъжда пълшоците с ултразвук. Резултатите при изпробването й се оказаха изключително добри, но се появиха два други проблема – на къде плъховете да бъдат натирени и как да бъдат скопени, за да не се възпроизвеждат на поразия.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.