Шефът на “Техномаркет” Николай Китов в съда.
БГНЕС
Съдът отложи решението си за екстрадирането му в Италия

Квитанция за малко да вкара в ареста шефа на “Техномаркет”

МАРИЯ КАДИЙСКАТА - понеделник, 03-08-2015 - 21:33

Жената на Николай Китов хукна да търси бележката и едва не припадна

Забравена квитанция за малко да вкара отново в ареста вчера члена на Съвета на директорите на “Техномаркет” ЕАД и “К и К Електроникс” ЕАД Николай Китов. Документът е за внесената от него парична гаранция от 10 000 лв., но така и не бил предаден на разследването.

Това стана ясно вчера, докато Софийският градски съд гледаше делото за екстрадицията му в Италия по искане на Републи­канс­ката прокуратура при съда в гр. Монца. Китов бе задържан на 7 юли т.г .по европейска заповед за арест заради международно следствие за

данъчни престъпления – точене на ДДС
при търговски операции. Нашата фирма е изнасяла на Апенините консумативна електроника.

На 10 юли съдът пусна от ареста Китов срещу гаранция от 10 000 лв. Квитанция за внесената сума обаче не била представена на държавното обвинение. Затова прокурорът по делото поиска съдът да промени мярката за неотклонение, тъй като според обвинението тя не е платена. Китов пребледня и изпадна в паника, защитата му започна да уверява, че парите са внесени още на 10-и юли, а съпругата му веднага започна да звъни по мобилния си телефон и увери съда, че след 20 минути бележката ще бъде донесена.

Така и не стана ясно защо тя не е предадена до този момент. След дадената от съда почивка заветният документ се появи, а жената на Китов едва успокояваше с ръка учестеното си дишане и
едва не припадна в залата
“Сумата е внесена по номера на прокурорската преписка. Няма основание за промяна на мярката за неотклонение”, отсече съ­­дът.

На заседанието си вчера магистратите отложиха решението дали Китов да бъде екстрадиран в Италия. Причините за това са, че в европейската заповед за арест италианските власти не са дали гаранция, че след като изслушат Китов, той ще бъде върнат у нас. Съдът поиска в 30-дневен срок да получи такава гаранция. Освен това от Италия ще бъде поискано да даде допълнителна информация с посочване на конкретни факти за участието на Китов в престъплението, за което е издадена европейската заповед за арест. Съдът назначи и превод от италиански на български на самата заповед, защото сегашният е направен в Италия и в него има неясноти. Следващото заседание по делото ще е в средата на септември.“Това дело е удар срещу българския износ”, заяви Китов пред журналисти. Според него се инкриминира дейността на износителя “Техномаркет”, а на него се вменявали полицейски функции да знае какво правят със стоката получателите в Италия. “Между фирмите в Европа се продава без ДДС, аз отговарям за търговската политика на “Техномаркет”, 40% от бизнеса ни е експорт и за ЕС, и извън него”, разказа Китов.