Вятърна турбина събира енергия с криле

Агенция Монитор - четвъртък, 26-01-2017 - 12:37

Необичайни вятърни турбини, махащи с криле представи тунизийската компания Tyer Wind са повече от странни. Използвайки две трептящи перки, които имитират движенията на крилете на летящо колибри, наподобяващи цифрата 8 и със своя сравнително компактен дизайн, турбината има потенциала да се използва за жилищни нужди.

 

За Анис Аоуини, изобретил устройството за Tyer Wind, това не е първият нестандартен дизайн на вятърна турбина. С компанията си Saphon Energy, Анис Аоуини разработи турбината без перки Saphonian през 2012 г.

Сега компанията е обърнала внимание на една от най-енергийно ефективните птици, летящи в природата – колибрито. Вдъхновен от способността на птицата да лети на място за продължителен период от време, Аоуини разработва „Aouinian 3D kinematics”, дизайн за който твърди, че много ефективно „позволява превръщането на линейно движение в ротационно”.Изградени от въглеродни влакна, двете криле на вертикални оси на турбината Tyer Wind са с дължина от 1.6 м и общо площ от 3.56м. Тези сравнително компактни размери е по-малки от площта на стандартните вятърни турбини с три перки на хоризонтална ос създадени за жилищни нужди, но и номиналната изходна мощност от 1 кВт на турбината Tyer също е по-малка.Турбината има по-малко шумово замърсяване в сравнение с конвенционалните вятърни турбини, по-безопасна е за мигриращите птици, по-малко визуално натрапчива и дава възможност за по-голяма плътност на турбините във вятърните паркове. Компанията има планове за п0-голяма версия на турбината, предназначена за вятърни паркове на сушата или в морето.Вятърната турбина на Tyer е все още във фаза на тестване, като се събират данни за енергийната й ефективност, аеродинамично поведение, устойчивостта на материалите и натоварванията на пилона, за това от компанията, все още, не оповестяват ключови характеристики, възможностите за успешно представяне в реалния свят, цена или дата за продажба.

Ако вобще някога се стигне до този момент, имайки предвид, че турбината Saphonian на Аоуини все още се очаква да излезе на пазара.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.