След оплаквания в Пловдив:

По 100 сигнала в жегите за капещи климатици

Ели Крумова - сряда, 28-06-2017 - 14:28

Глоби не се налагат при първо нарушение, собствениците оправят проблемите

По около 100 сигнала всяко лято получават в общинския Инспекторат за проблемни климатици на съседи. Жалбите са почти едни и същи – че или външните тела на климатиците капят много силно или че твърде шумно бръмчат. Всеки случай се проверява, а собствениците на климатиците обикновено отстраняват дефектите веднага след проверката на инспекторите. Това съобщи шефът на общинския Инспекторат в Пловдив Ангел Славов.

Той уточни, че до момента жалбите от пловдивчани за шумни или капещи климатици на съседи са общо осем. Пет от тях са били подадени от живеещи в район „Тракия”, а останалите – са от район „Западен”. Почти при всички сигнали става дума за окачени външни тела на климатици на панелни блокове. „Санкции не са наложени. Изпратихме проверки по получените сигнали и нашите служители разговаряха със собствениците на климатиците. Те взимат мерки, защото не е приятно Постоянно проверяваме, стига да има жалби”, каза Славов. По думите му жалбоподателите се активизират именно през горещите месеци, когато климатиците са включени в режим „охлаждане”.

При един от получените сигнали в Инспектората пловдивчанин се е жалвал, че климатикът на съседа му от етажа над неговия капе върху външното тяло на неговия инверторен. Оказало се, че двата климатика са инсталирани точно един върху друг, а водата, която се оцежда от горния, пада точно върху долното външно тяло. Това обаче никак не било безшумно. Денонощно хората от долния етаж били принудени да чуват неприятното капене, заради което не можели да спят спокойно. При други два сигнала комшии се ожалили, че климатиците на съседни апартаменти са много шумни. Външните тела бръмчали неистово, което се чувало много добре нощем, тъй като в жегите хората спели на отворени прозорци. Общинската наредба задължава всички собственици да  монтират отводнителната система на  климатиците така, че да не капе, напомни пред marica.bg Ангел Славов.

„На месец обикновено получаваме по около 30 сигнала за проблемни климатици, а за цялото лято броят на жалбите скача до над 100. Принципно санкциите започват от 200 лева, но до момента не се е наложило да глобяваме. Още при първия разговор и проверка от нашите служители, собствениците на проблемните климатици отстраняват дефектите им”, каза в заключение Ангел Славов. 

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.