Медиапул брани имането на олигарха Прокопиев

Агенция Монитор - петък, 15-12-2017 - 19:03

Подобно на редник Александър Матросов, загинал на амбразурата, изданието на бившата говорителка на Командира Стояна Георгиева „Медиапул“ се метна на фронтовата линия, за да брани с голи гърди имането на олигарха Иво Прокопиев. За целта фабриката за фалшиви новини на олигархията извади най-силното си оръжие – псевдоекспертите, с чиито лъжливи анализи да бомбардира публичното пространство.

Във вторник стана ясно, че разградският бос е с блокирано имущество за близо 200 млн. лв. заради незаконни доходи. Запорът на имането му бе наложен от Бургаския окръжен съд по искане на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. Щом новината се появи по медиите, Прокопиеви и аверите му решиха да я потулят, като я залеят с цял порой от фалшиви новини. Целта е ясна – хората да се объркат от спуснатите от задкулисните кръгове фалшиви факти и да не успеят да различат истината от лъжата.

За целта в изданието на Стояна Георгиева се появява огромен псевдоаналитичен текст със заглавие „КОНПИ дебне за вас“. Материалът е писан от свързания по грантаджийска линия с кръга „Капитал“ Институт за пазарна икономика и има за цел да внуши едно-единствено нещо – ако бъде конфискувано престъпното имане на олигарха Прокопиев, следващият с прибрано имущество може да е всеки един от нас. Подобно твърдение е пълна лъжа, разбира се. Това, което авторът на текста много добре знае, но умишлено премълчава, е, че по закон за да се стигне до запор от КОНПИ на дадено имущество, се изискват три много важни предпоставки. Първата е повдигнато обвинение за престъпление, което е включено в Закона за конфискация. Второто условие е да се открие разлика от 150 000 лв. между декларираните доходи и извършените разходи за последните 10 години. И най-важното – крайното решение за запора се взема от съда.

Истината обаче никога не е била приоритет на изданията от фабриката и затова при тях се търси едно-единствено нещо – материалът да брани интересите на олигарсите, които изхранват медийната машина за лъжи. Всичко друго може да се доизмисли и доукраси.  

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.