Усещане за кокошка

Художник мъти яйца в музей в Париж

Агенция Монитор - четвъртък, 30-03-2017 - 12:54

Френският художник акционист Абраам Поаншьовал се опитва да почувства какво усеща кокошката докато мъти яйца. Затова в сряда той започна да мъти 10 кокоши яйца, като сгрява само с топлината на собственото си тяло. За да се излюпят пиленца, Абраам ще може да става само за 30 минути дневно, но той е свикнал към подобни лишения, защото при предишни подобни арт-прояви вече е прекарвал 13 дни в чучело на мечка, а след това е бил зазидан в скала за цяла седмица.

Сега Поаншьовал ще живее в стъклен вивариум, докато от 10-те яйца не се излюпят пиленца. Очаква се процесът да продължи между 21 и 26 дни – тоест пиленцата трябва да се излюпят за Великден. 44-годишният художник не седи върху яйцата директно, а на стол, под чиято седалка има контейнер. Той е увит в изолиращо одеало, за да поддържа висока телесна температура. А за естествените си нужди ще използва кутия, поставена под него. В храната му са включени повишаващи температурата храни като джинджифил. Вивариумът е поставен в музея Palais de Tokyo в Париж, където всички посетители могат да се потопят в естетическия ефект от акцията, наречена Oeuf (фр. - яйце).

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.