Български духовници в Йерусалим за Благодатния огън

Агенция Монитор - събота, 07-04-2018 - 10:17

Българската църковна делегация пристигна в Йерусалим, откъдето се очаква да донесе Благодатния огън.

Делегацията е водена от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний. „Очакваме с нетърпение да влезем в храма на Светото Възкресение, където да изчакаме в молитва слизането на Благодатния огън, от който да вземем и да донесем на нашите сънародници в България. Потокът е много голям и минаваме по обикновения ред. Ще изчакаме с търпение да влезем в храма“, заяви митрополит Антоний.

Българската църковна делегация замина за Божи гроб в ранните зори и се очаква да пристигне обратно в София около 19.00-20.00 часа. По станала вече традиция, превозът на светинята се осигурява с правителствен самолет. Свещеници от цяла България ще дойдат на летището в София, ще вземат частица от благодатния огън, за да я занесат по всички епархии, а оттам и по енориите на църквата. След пристигането си в София, огънят ще се съхранява в Синодния параклис до около 23.45 часа, когато с литийно шествие се донася в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ за Пасхалното богослужение. Тази година се очаква от него да вземат за благословение и представители на съседни православни църква.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.