Министър Музалас бе нападнат от мигранти.
Гърция

Сблъсък между министър и разгневени мигранти в бежански лагер край Атина

Агенция Монитор - понеделник, 06-02-2017 - 16:46

Десетки разгневени мигранти и бежанци, основно афганистанци, пребиваващи от месеци в лагера Елиникон край Атина при лоши условия, се опитаха да попречат на министъра за миграционната политика Янис Музалас да влезе в лагера, съобщава агенция Франс прес.

"Ние сме човешки същества. Не сме животни", извика един от мигрантите, обръщайки се към министъра, който в крайна сметка влезе в лагера, показват кадри, излъчени от гръцки телевизионни канали.

Министърът изрази съжаление, че някои демонстранти, които по думите му не са били повече от трийсетина, са се опитали да да го ударят. Той обвини лява антирасистка организация, че разпалва този протест.

Няма гладна стачка (както заяви асоциацията), демонстрантите се опитаха да попречат на влизането на камионите за зареждане с храна и на изпращането на болните в здравно заведение, каза министърът.

Който се чувства потиснат в този лагер, е свободен да си тръгне от него, трябва да се спазват законите, прилагани едновременно към гърците и към бежанците, подчерта министърът.

Подобно на редица правозащитни организации, антифашистката организация Кеерфа, която е в основата на протеста, изтъква, че в лагера няма топла вода и раздаваната храна е несъвместима с хранителните навици на бежанците.

Близо 1500 бежанци живеят от близо една година в лагера Елиникон, който включва стари стадиони и приемна и според неправителствени организации не е подходящ за дългосрочно пребиваване.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.