Пострадалите на пътя често се подлъгват по думите на адвокатите, че нямат време и трябва по-бързо да им подпишат документите.
Работят в комбина с болници и погребални агенции

Посредници точат по схема пострадали на пътя

Боян Димитров - сряда, 01-06-2016 - 19:10

Подставени лица взимат парите, които не стигат до жертвите

Посредници между застрахователни компании и пострадали или загинали при катастрофи, които в повечето случаи са недобросъвестни адвокати, прибират милиони, които са предназначени за жертвите от пътните инциденти. Схемата, за която разказаха потърпевши пред „Монитор“, се прилага от години и вече дори прокуратурата се е заела с десетки случаи, които са квалифицирани като измами. Юристите, които работят в тясно сътрудничество със служители от КАТ на ниски нива, се свързват с хора, пострадали при пътни инциденти, или с близки на загинали при катастрофи. Интересното е, че те идват на мястото на произшествието дори преди застрахователните компании с вече подготвени документи.

„Освен с пътни ченгета те работят и с болници и с погребални агенции, които им спускат информация за тежки катастрофи“, обясниха запознати пред „Монитор“.
Листовете представляват пълномощни, с които юристите да представляват пред съда пострадалите, като гарантират, че съвестно ще защитават техните права и претенции. Вместо това обаче адвокатите дават жълти стотинки на пострадалите и прибират всичко останало за себе си.
Парите, които застрахователните компании плащат за загинали или пострадали лица, се преразпределяли от юристи чрез така наречените цесии чрез прехвърляне на задължението на трето лице. За това имало посредници, които служат като „бушони“ при плащанията.

Посредникът взима между 50 и 100 лева и в повечето случаи били роми. Малка част от парите отиват все пак при пострадалите, но лъвския пай от изплатените от застрахователите обезщетения, се прибирал от адвокатите. Самите посредници се разписват пред нотариус, но получавали дребни суми. Някои от тях подали жалби до прокуратурата, защото се почувствали измамени от схемата. В бранша се спрягат имена на адвокати като Янко, Владко и Стоянчев. Срещу тях имало купища сигнали и дисциплинарни проверки.
Подобен е и случаят с Мирослав Мирославов от град Антоново. Той е подал жалба до прокуратурата в Омуртаг. Вече тече разследване за измама, извършена от двама адвокати. Те посетили Мирослав на домашния му адрес и започнал да го убеждават, че ще вземе 2 млн. лева за катастрофа, при която е пострадал сериозно с негов приятел. Виновният шофьор загинал. Първоначално бил нает друг юрист, но след посещението на двама души, които се представили за адвокат Кръстев и адвокат Антония Панова той прехвърлил грижите за случая си на тях. Те му обещали, че с другия пострадал, който останал инвалид, ще получат поне 2 млн. лева.

Пострадалият при катастрофа Мирослав твърди, че е получил по-малко пари заради адвокатите си.

Последвали няколко разходки до нотариуси, където Мирослав разписвал документи, с които го упълномощавал да го представляват по делото срещу застрахователната компания. Адвокатите му обещали и че докато тече делото, ще получава пари за лечението си. Така след известно време по сметката му и тази на другия пострадал постъпили общо 110 хил. лева, което било 20 пъти по-малко от обещаното.

Оказало се, че двамата адвокати, които спрели да си вдигат телефоните, сключили сделка със застрахователната компания и преведените пари били всичко, което пострадалите ще получат. Те предполагат, че юристите са прибрали голям хонорар за това или са взели разликата от обезщетението за себе си. Междувременно единият от пострадалите станал едва 40 кг. Бил обездвижен от кръста надолу и не можел да плаща скъпото си лечение. Прокуратурата в Омуртаг вече работи по случая.
 

Вл. Тодоров, председател на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи:
Не се доверявайте на хора, които идват в дома ви

„Не се доверявайте на хора, които идват в дома ви. Гледайте здравето си, докато сте в болница, а чак след това мислете за съдебните дела. Срокът е 5 години и не случайно законодателят е заложил този период за предявяване на иск. Мошениците ходят в домовете на хората непосредствено след катастрофата и им казват, че имат 3 дни. Дават им и пари напред и те веднага подписват документите. Не се прави така“, обясни пред „Монитор“ Владимир Тодоров, председател на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи.

Той обясни и за договорите, които адвокатите предоставят за подписване. В много от случаите на първата страница имало посочен малък процент като хонорар, но на следващата той вече нараствал до 80%. Измамниците по думите на Тодоров често и просто давали пари предварително и карали хората да се откажат от претенции към застрахователите. След това те сами предявявали такива и прибирали по над 50 хил. лева.

„В договорите има арбитражни клаузи. Това означава, че ако клиентът е недоволен, то той трябва да се обърне към частни арбитражни съдилища, който се оказват собственост на въпросните адвокати“, обясни още Тодоров. Той допълни и че съдът в България като цяло оценява много ниско човешкия живот. Ако у нас за загинал при катастрофа се изплащали до максимум 200 хил. лева, то в Гърция сумата надхвърляла 600 хил. евро.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.