Снимка: Carlos III University of Madrid

Биопринтер печата кожа

Агенция Монитор - вторник, 24-01-2017 - 12:42

Нов биопринтер разработен в Испания, може да остави присаждането на кожа, взета от собственото тялото в миналото. Създаден от екип от мадридския университет Карлос III-ти, машината е способна да 3D принтира листове от функционираща човешка кожа за изследвания или трансплантации.

Въпреки че, подробностите за това как работи технологията се пазят в тайна,  биоптинтера използва био-мастила, съставени от плазма, протеини, кожни клетки и други биологични компоненти. Компютър селективно депозира тези био-мастила върху площта за печат, по точно определен начин.

”Как да се смесват биологични компоненти и в какви условия се работи с тях, така че да не се увредят клетките, както и начините за правилното депозиране на продукта са от решаващо значение за системата”, казва изследователя Хуан Франсиско дел Канизо.

Кожата произведен от устройството се състои от външен слой, епидермис, които осигурява защита, както и по-дебел и по-дълбок слой, дерма, състояща се от фибробласти, които произвеждат колаген. Колагенът, от своя страна, придава на кожата еластичност и механична якост.

Ако 3D отпечатаната кожа е за изследователски цели, като изпитването на козметични или фармацевтични продукти, може да се използват всякакви човешки кожни клетки. Когато кожата се отпечатва за трансплантация са необходими клетки от пациента, които се отглежда в лаборатория до достигането на определено количество за около две седмици. След това, отпечатването отнема до два дни.

Университетът е партньор с фирмата за биоинженерство BioDan Group, за да комерсиализират технологията.

Учени от Университета в Торонто също разработват биопринтер, който отпечатва кожа използвайки клетки от пациента.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.