Проучват столетници от италианско село

Ключът към дълголетието - липса на протеин за кръвообращението

Милано, Румен Михайлов, kореспондент на „Монитор”, Италия - сряда, 07-09-2016 - 12:40

В южната италианска област Пуля броят на столетниците е огромен, защото в кръвта им липсва обичайният за другите хора ензим адреномедулин (ADM). Според медиите в Рим и Милано, които се опитаха да обяснят простичко находката на учени - медици от Германия, Италия и САЩ, става дума за протеин, активиращ периферното кръвообращение в стресови ситуации.

На практика този протеин има защитни функции, но честото му задействане с цел вдигането на адреналина води до поражения на важни органи в човешкия организъм и дори до смърт. За учените глави абсолютно ниските му нива в кръвта на италианските южняци показва, че те имат много добро периферно кръвообращение и без него. Съответно в стресови ситуации техният организъм не е поразен от отрицателните ефекти от повишението на въпросния протеин и те си живеят дълго, щастливо и винаги в добро здраве.
Медиците от Германия, Италия и САЩ, ръководени от професора от римския университет „Ла Сапиенца“ Салваторе ди Сома, са направили проучването си в Ачароли - градчето на областта Пуля с най-голям наситеност на столетници. Те изследват две групи от по петдесетина човека, като в първата средната възраст е 92 години, а във втората – 60 години.

Първото нещо, което изумява учените, е, че и едните, и другите, имат един и същ „генетичен бекраунд“ и притежават периферно кръвообръщение като на младоци. Обстойният анализ пък на техните кръвни проби показва, че в тях равнищата на ADM са изключително ниски и дори понякога ензимът липсва напълно – факт, който обяснява постоянният приток на кръв в крайниците. Но медиците от трите страни установяват също така, че в нея присъстват полезни молекули, които облагодетелстват продължителността на живота и пропъждат надалего сърдечни, нервни и онкологични болежки.

Разбира се, според професор Салваторе ди Сома и неговите колеги от Германия, Италия и САЩ, за дългия живот на хората в Южна Италия безспорна заслуга има и тяхната т.нар. средиземноморска диета. В основата й са чистият зехтин, многото зеленчуци и плодове, рибата, ароматните треви. Като например розмарин, за който учените твърдят, че имал изключително полезно въздействие върху мозъчните функции.
Подобни изследвания са водени в различни части на света, като Окинава, Лома Линда в Калифорния или Икария на о. Крит. Резултатите са подобни, а учените наризат тези области сини зони, като изглежда тайната е не просто да живееш за мига, а да му се наслаждаваш.

 

 
 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.