Въпреки възрастта си, Васил обиколи Босилеград, за да спаси плакати с лика на Левски.
73-годишен потомък на българи залепи наново постерите

Разкъсани плакати на Левски в Босилеград

Северина Иванова - събота, 20-02-2016 - 13:36

Българщината в Босилеград и навсякъде в Западните покрайнини се отстоява изключително трудно

73-годишният кюстендилец Васил Костадинов – потомък на българи от Босилеград, обиколи улиците на българското градче, за да залепи наново ракъсаните плакати с лика на Левски и неговите завети. Засега неизвестни извършители са скъсали плакатите с портрета, ръкописа и подписа на Левски със следния надпис: „Апостола на свободата – днес всеки притеснен и потиснат, комуто тежат робските синджири на врата, е напънал всичките си сили – и нравствени, и физически, търси случай да отърси от себе си името роб. Всеки иска да живее свободно и да се наслаждава на Божията природа, всеки иска да бъде човек“.

Много хора от Западните покрайнини периодично посещават родното си място. Не смеят да се върнат в домовете си

Васил напуснал родния си край след подписването на жестокия за България Ньойски договор. При гледката Костадинов останал страшно изумен от случващото се в Босилеград. Нашите сънародници били потъпкани. Постоянно имало и противоречия между българския Културно-информационен център и местната власт, в лицето на кмета Владимир Захариев.

 

„Българщината в Босилеград и навсякъде в Западните покрайнини се отстоява изключително трудно, защото вниманието на българската държава към нашите сънародници е по-скоро инцидентно и само на една-две исторически дати в годината, а местната власт прави всичко възможно младите поколения да израстват без никакво чувство за българска принадлежност и дори репресират патриотичните прояви“, коментираха българи от Босилеград.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.