Върнаха номерата на кола, свалени заради изтекла книжка

Ели Крумова - четвъртък, 07-12-2017 - 17:00

Съдът в Пловдив върна номерата на автомобил, чийто шофьор е бил хванат от КАТ да кара с изтекла книжка. Според съдебното решение изтичането на срока на свидетелството за правоуправление не прави водача неправоспособен.

Пътните полицаи спрели за проверка шофьора на междуселски път в община „Марица” на 19 юни т.г. Установили, че седмица по-рано книжката му била изтекла и шофьорът нямал документи, че е подал заявление в КАТ за нейното подновяване. Пътните полицаи констатирали, че мъжът имал да плаща и стара глоба от 2013г. и затова свалили регистрационните табели на колата, като така прекратили регистрацията й за 6 месеца. Пред съда обаче шофьорът показал документи за платените глоби и чрез адвоката си пледирал, че макар книжката му да е била изтекла на 12 юни 2017г., то не е бил лишен от правото да управлява МПС. Според съдебния състав „фактът на изтичане на срока на свидетелството за правоуправление не го прави неправоспособен, защото наличието на този документ само удостоверява правоспособността, не я поражда и съответно изтичането на срока на документа не лишава водача от придобитото право да управлява МПС за съответната категория”. Магистратите считат, че изтеклата книжка е нередовен документ, за което нарушение има предвидена в закона глоба.

„Принудителните мерки като форма на изпълнителна дейност, чрез която се дава легален израз на държавната принуда, трябва да бъдат прилагани само в изрично и точно изброени в закон или указ случаи, компетентният орган не може да ги налага произволно. Те трябва да са точно посочени в правната норма и да се прилагат по предвидения ред и начин, като издаването им трябва да е в съответствие с целта на закона, по който са предвидени”, се казва в съдебното решение. С него се отменя принудителната мярка и се присъжда МВР да плати 410 лева разноски на санкционирания водач. Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано в 14-дневен срок.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.