Tест предсказва инфаркт 5 години предварително

Агенция Монитор - сряда, 22-06-2016 - 19:32

Кръвен тест може да определи вероятността от развитие на инфаркт цели пет години преди да се случи същинския сърдечен удар. В статия в сп. „EBioMedicine”, цитирана от в. The Telegraph, лондонски биохимици посочват, че това се определя от силата на имунната система, която защитава организма.

Учените са следили в продължение на няколко години здравословното състояние на близо 2000 британци. Повечето от тях страдали от високо кръвно налягане, но нямали никакви проблеми със сърцето и кръвоносната система, информира РИА Новости.

Преди 3 години екипът открива няколко необичайни антитела от семейството IgG, които атакували не микроби или вирусни частици, а различни типове молекули на холестерола.

Учените проверили как концентрацията на такива антитела влияе върху вероятността от поява на инфаркт, коронарна болест на сърцето и други сърдечно-съдови заболявания, както и инсулт. Резултатите показали, че повишената концентрация на антитела в кръвта се свързва с по-малка вероятност от инфаркт и други сърдечни болести. В първия случай вероятността спада до 58%, а в случая с инсулт – с 38%. Такава прогноза може да бъде направена до 5 години преди човекът да получи инфаркт или инсулт. „Надяваме се събраните данни да ни помогнат да определим защо имунната система защитава някои хора от сърдечни пристъпи, докато на други не помага. Надяваме се също да намерим начин за засилване на имунитета и за фокусирането му върху защитата на сърцето и кръвоносните съдове”, казват биохимиците.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.