Представена от руския политтехнолог Глеб Павловски

Теория и практика на Кремълския PR

Ирина Гигова - вторник, 30-01-2018 - 21:30

Пиар специалистите пишели 3D роман в реалния свят и измисляли сюжети с живи хора

Руският политически PR измисля сюжети с живи хора. Занимаващите се с тази дейност пишат 3D роман в реалния свят, което е увлекателно, но и много опасно. С тези думи руският политтехнолог Глеб Павловски открехна пред българската си публика, събрала се в клуб „Перото“, завесата пред особеностите на пиара в „Кремъл“.

В продължение на почти 15 години Павловски е главен съветник в администрацията на Владимир Путин, като в западната преса е представян и за „сивия кардинал на Кремъл“. През април 2011 г. обаче достъпът му до властта е отрязан и Павловски рязко се преквалифицира в критик, опитвайки се дори да облече одеянията на дисидент. Така, след като преди това е познат като човека, „открил“ Путин, в момента се изказва за руския президент като за „мумия“. „Ставайки безалтернативенq Путин вече не е човек, а мумия. Не може да си непрекъснато, вечно в политиката, заяви той, твърдейки, че сам си отишъл от Кремъл.

Пред българската си аудитория, пред която представи издадената от ИК „Труд“ своя биография с интервюта „Време и място“, роденият през 1951 политтехнолог заяви, че навремето напуснал родната си Одеса, за да търси приключения. Резултатът? Озовал се в Кремъл, експериментирайки доколко човек като него, без роднински или бизнес връзки с властта, би могъл да влияе на политиката. Между тези две точки обаче е лежал в затвора, бил е хипи, пребивавал е в будистки ашрам, издавал е нелегално списание и т.н. Павловски разкри, че неговият учител в занаята – философът Михаил Гефтер, винаги го е съветвал да не си играе с живи хора, но той понякога се е отклонявал от този принцип.

Събитията, описани в 230-страничното томче, приключват през 2014-2015 г. В периода след това публицистът, познавайки властта отвътре, се е опитал да изследва как тя действа на човека в Русия. Изводът му е, че въздействието е доста депресивно, но в същото време тя е и много гъвкава, като по думите му това се дължи на „едно ядро, един малък екип около Путин“.

„Днес е възможно в една деспотична държава да се осъществи утопия. Проблемът на нашия век е как да се предотврати изпълнението на утопията, как тази манипулация да се спре“, категоричен бе доскорошният политически инженер на Кремъл.

На въпрос какво би се случило с него, ако през 2011 г. не му бе отказан достъп до Кремъл, Павловски отговори: „Нямаше да мога да остана там след рокадата Путин-Медведев, която ме възмути по-силно от изхвърлянето ми“. Запитан да анализира действията на опозицията в страната си, той обясни, че Алексей Навални сам по себе си не бил толкова опасен за властта, но бил „убиец на безалтернативността“.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.