Снимки Авторът

Борисов и министри дадоха старт на ремонтите по възлови булеварди във Варна

Добромир Радушев - събота, 12-08-2017 - 13:59

Първите копки на ремонтите на 2 възлови за Варна булеварда - „Васил Левски“ и „Мара Тасева“, бяха направени в събота в присъствието на премиера Бойко Борисов, вицепрето Красимир Каракачанов, на министрите Владислав Горанов, Николай Нанков и Ивайло Московски.

Ремонтът на бул. „Васил Левски“ е на обща стойност 75 млн. лв. Реконструкцията му е била планирана преди десетилетия, но се осъществява едва сега, коментира кметът на Варна Иван Портних. „Основната му цел е да облекчи трафика в градската част на Варна и да изнесе движението от автомагистрала „Хемус“ към курортните комплекси, извън центъра на морската ни столица. Проектът е мащабен и ще включва 5 кръгови кръстовища“, обясни кметът. Работата по булеварда вече започна в обслужващото платно на участъка между булевардите „Сливница“ и „Вл. Варненчик“, като държавата е осигурила финансирането за трасето между улиците „Г. Пеячевич“ и „Брегалница“. В момента текат отчуждителни процедури за частни имоти и, ако те приключат без забавяне, обектът може да бъде заършен в рамките на година, поясни ситуацията зам.-кметът на община Варна инж. Христо Иванов.

„Надявам се догодина да дойдем и да открием обновения бул. „В. Левски“ за Празника на Варна през 2018 г. Това може да стане с денонощна работа на строителите, каза премиерът Борисов. - Не искаме с АМ „Хемус“ да се случи както с „Тракия“, която в началото влезе в сърцето на Бургас и се наложи изграждането на обходни пътища“, добави той.

Премиерът увери също, че се прави необходимото за облекчаване на трафика по пътя Варна – Бургас. Паднат ли всички обжалвания, ще има обходни пътища край Ахелой и Поморие, обеща той. „Парите имат смисъл, когато се превръщат в човешко щастие. Днес говорим за 2 обекта във Варна на обща стойност 85 млн. лв., коментира финансовият министър Владислав Горанов. - Целият пакет от проекти за благоустрояването на Варна може да бъде реализиран с нисколихвени кредити от ЕБВР, върху което се работи усилено“, уточни той.

Другият обект, по който също започна работа, е разширяването на бул. „Мара Тасева“ в „Аспарухово“. То ще бъде завършено до 6 месеца и ще включва връзка с кръгово движение с бул. „Народни будители“, както и парк със зони за отдих, игри и други.

 

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.