Доналд Тръмп

Русия предложила на Тръмп „незабавно примирие“

Мила КУДРИНА, МОСКВА - сряда, 13-09-2017 - 13:08

Руската страна е предложила на американския президент Доналд Тръм план за широко сближаване, чиято реализация трябвало да доведе до „пълна нормализация на отношенията, включително възстановяване на контактите между военните и разузнавателните служби на двете страни“. Офертата от страна то Москва постъпила тази пролет – няколко месеца след встъпването в длъжност на Тръмп, информира BuzzFeed.

          Изданието твърди, че разполага с документа, в който са изброени посланията на Русия към US президента. Бумагите били предадени в Държавния департамент от руски дипломат. Москва излязла с предложение да се пристъпи към примирието „незабавно“, което трябвало да способства за сближаване на позициите на Владимир Путин и Тръмп още на първата им среща в Хамбург, състояла се в началото на юли. Съгласно инициираната от Москва „пътна карта“, през април представителят на руския държавен глава по киберсигурността Андрей Крутских е трябвало да се срещне с американския си колега. След това двете страни е трябвало да проведат специални консултации по редица глобални въпроси, сред които ядрената програма на Северна Корея, войната в Афганистан, ситуацията в Украйна и ядрената сделка с Иран. Както отбелязва тв каналът „Дъжд“, на по-късен етап Москва е планирала срещи на ръководителите на ЦРУ, ФБР, Съвета за национална сигурност и на Пентагона с руските им колеги. BuzzFeed посочва, че подобна оферта е предполагала, че Тръмп няма да обърне голямо внимание на активно обсъжданата по онова време руска намеса в изборите в САЩ, което би допринесло за бързо сближаване.

          Към настоящия момент обаче едва единици от предложените от Москва мерки са осъществени, а надеждите за нормализиране на двустранния диалог се топят всеки ден, констатират медиите. Независимо от нееднократните твърдения на Тръм, че иска сближаване с Москва, днес регулярният диалог между Москва и Вашингтон е сведен до три канала: Белия дом, държавния секретар Рекс Тилърсън и представителя на САЩ в ООН Ники Хейли.

Що се отнася до документа с предложенията на Москва, от руското посолство във Вашингтон отказаха подробности, посочвайки, че не коментират „закрити двустранни преговори“. От Белия дом и от Държавния департамент не уточниха кой е доставил документа, но в същото време не оспориха неговата автентичност, пише НТВ. 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.