Биячът на туристи в Несебър отива под домашен арест

Елена Анастасова - сряда, 12-07-2017 - 16:08

21-годишният студент Тодор Маринов, който нападна незрящи туристи в Несебър отново се размина с килията, но отива под домашен арест. Това реши Бургаският Окръжен съд, след като прокуратурата протестира решението на магистратите в Несебър, които му наложиха най-леката мярка - парична гаранция от 3 000 лв.

В съдебната зала Тодор демонстрира разкаяние и заяви, че съжалява за инцидента. Освен това не искал умишлено да нарани туристите. Той се оправда, че агресивното му поведение било провокирано от групата словашки туристи. Той няколко пъти им свирил с клаксона на "Мерцедес"-а си, дори опитал да ги заобиколи. После една от жените му чукнала по стъклото и той се изплашил, което било и причина да си изтърве нервите.

"Дадох им достатъчно време, за да се отдръпнат, но те не го направиха. Аз подскочих, стреснах се. Не знам защо реагирах така, аз съм спокоен човек. Нямаше как да видя, че са слепи", оправда се Тодор. Обясненията му обаче не трогнаха съдия Даниел Марков, който веднага го обори с контрааргумент, че хората са били с бели бастуни, които е странно да не бъдат забелязани. "И 10 пъти да им свириш, това са слепи хора, ами ако бяха глухи.....?", риторично запита съдията.

През цялото време обвиненият студент твърдеше, че е със спокоен и уравновесен характер. На противоположно мнение бе прокурора, който посочи, че според резултата от експертизата, Тодор лесно изпада в свръх емоционални състояния и има изключително нисък праг на въздържане. От държавното обвинение определиха решението на Несебърския районен съд за освобождаването му срещу 3 хил. лв. гаранция като неправомерно и незаконосъобразно. Според обвинителите, младият мъж е демонстрирал дръзко и брутално незачитане на реда в България и погазване на нормите в обществото. С това становище се съобрази и съда.

"Грубо погазване на правни и етични норми. Този начин на поведение на фона на хиперемоционалната ти структура крие риск ти да възприемаш една ситуация като провокативна и да извършиш нещо по-опасно. И да ти вземем гаранцията, тя ще е в тежест на родителите ти. А ти трябва да стоиш на хладно", каза съдия Даниел Марков, след което измени наложената мярка от "парична гаранция" в "домашен арест". Само тежкото заболяване на Тодор го спаси от килията.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.