Качват два телескопа на Шуменското плато

Красимир Крумов - четвъртък, 29-10-2015 - 15:51

Два телескопа с диаметри на огледалата 20 и 40 сантиметра ще наблюдават небето над Шуменското плато в астрономическата обсерватория на информационния център на Природе парк "Шуменско плато". Центърът беше открит официално днес като част от проекта „Устройство и управление на ПП „Шуменско плато” на стойност 4,9 милиона лева, а самите телескопи за 150 хиляди лева са спечелени по проекта "Смартнет" от Астрономическия център на Шуменския университет "Епископ Константин Преславски".
"30 процента от наблюдателното време на обсерваторията ще бъде предоставено безвъзмездно на училищата." - обясни пред "Монитор" астрономът проф. Драгомир Марчев.  Официално обсерваторията на Шуменското плато ще заработи в деня на астрономията, а до половин година телескопите и куполите, които са напълно автоматизирани и роботизирани трябва да бъдат пуснати в онлайн режим.
Монтираните куполи с диаметър 550 и 350 сантиметра са на полската фирма "Скайдом", а "очите" вътре са два американски телескопа "Meat". Техниката престоя в кашони две години в складовете на университета, преди да бъде построена сграда за техен дом.
"С малкия ще се изпълняват широкоъгълни наблюдения на по-големи участъци от небето и на протяжни обекти като комети, мъглявини, галактики и т. н. с по-голямо зрително поле. Той позволява да се детектира и слънчева активност, докато 40-сантиметровият основно ще изпълнява фотометрични задачи. ", разказа  проф. Марчев. На втория и на първия етажи в информационния център има семинарни зали и сървърно помещение, а образът от телескопа може да бъде показан на ученици, специалисти и любители на голям екран.