Безкръвната операция е продължила три часа
Онкологичната болница
Без разрез

Извадиха тумор от бъбрек на 125-килограмова пациентка

Силвия Николова - понеделник, 05-02-2018 - 16:57

Тумор от бъбрека на 125-годишна жена извадиха без разрез хирурзи от Университетската специализирана болница по онкология в София, съобщиха от лечебното заведение. Безкръвната операцията е направена благодарение на възможностите за лапароскопска хирургия, точниха от там.

Пациентката, която е на 63 години е с тежка форма на затлъстяване, което е затруднява всякаква хирургична интервенция.

Лапароскопията е бил единственият начин, по който лекарите са можели да я спасят.

При хоспитализацията тя е тежала 125 кг, като е била висока метър и петдесет. Освен това, преди това тя била претърпяла две операции заради преплитане на червата.

С тези фактори тя беше изключително рисков пациент, коментираха от лечебното онкологично заведение. По тази причина лекарите решили, че единственият начин туморът да бъде отстранен от левия й бъбрек е лапароскопията.

Безкръвната операция е продължила цели три часа. В резултат е премахнат левия бъбрек на жената, който е имал тумор с тголемина 10 сантиметра. Отстранени са и околните лимфни възли, като превантивна мярка срещу евентуални нови туморни образувания.

Онколози посочиха, че ракът на бъбреците, подобно на повечето онкологични заболявания протича безсимптомни, което го прави особено опасен, тъй като се открива обикновено в напреднал или краен, фатален стадий.

Жената вече е изписана за домашно лечение. По думите на лектарите, състоянието й е добро.

Те поясниха, ракът на бъбреците се среща рядко, но е твърде коварно заболяване. Само в някои случаи се появяват признаци и те са кръв в урината и болка. Затова, единственият начин за навременното му и дори ранно откриване са профилактичните урологични прегледи.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.