Ученички преписаха Паисиевата „История”

Иван Първанов - четвъртък, 11-05-2017 - 13:01

Пет ученички от средното училище „Георги Измирлиев” в Горна Оряховица минаха по стъпките на Паисий Хилендарски, като само за два месеца преписаха на ръка неговата „Славянобългарска история”. Мирела, Теодора, Траяна, Николета и Виолета са участнички в литературния клуб „Ние четящите и творящите” и са посветили преписаната „История” на 255-тата годишнина от нейното написване, както и на патронния празник на училището, който е на 21 април. Те не скриват гордостта си от направеното и признават, че от докосването с текста на Паисий са се учили на труд, търпение и отговорност, а тяхното творение им е донесло огромно удовлетворение.

Това е първата преписана „История славянобългарска” в Горна Оряховица, но не и в региона. През 2009 г. ученици от свищовското СОУ „Цветан Радославов” първи дадоха пример, а три години ги последваха връстниците им от Велико Търново и Елена.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.