Снимки: Asus

Asus Zenbo сам се адаптира към стопанина си

Агенция Монитор - вторник, 31-05-2016 - 10:44

На изложението Computex в Тайпе, Asus представи домашен робот с името Zenbo. Zenbo представлява нещо, като комбинация от Echo на Amazon и частица от робота Pepper.

Създаден, за да предложи на заетите членове на модерното семейство помощ в ежедневни задачи, като забавляване на децата, контролиране на свързаните интелигентни устройства и вдъхновение за домакините предлагайки рецепта за готвене. Компанията също така вижда приложението му, като дистанционен помощник на възрастни хора.

 

Zenbo може да бъде развлекателен център, личен асистент или автоматизиран иконом в дома. Робота се придвижва благодарение на големите си колела от страни, задвижвани от електродвигател, като винаги е готов да изпълни гласовите команди на своя собственик. За жилища с повече от един етаж, може да не е добра идея да му се дават команди, преди да се провери, къде е робота, ако търкалянето и удрянето на Zenbo надолу по стълбите не е това, което искате да видите.

 Когато не показва на семейни снимки или видеоклипове, направени с вградена му камера или не действа, като сензорен интерфейс, подобният на таблет дисплей изразява емоциите на робота. Има и вградени високоговорители за възпроизвеждане на музика или взаимодействие с потребителите, като е способен да разпознае говор и да реагира по подходящо.

 

 

Zenbo се свързва с домашните умни устройства безжично, като може  да регулира климатика, намалява или изключва светлините, да контролира телевизора, да има картина от камерата на входната врата и да разпознава кой звъни отключвайки умни ключалки дистанционно и така нататък. Asus казва, че домашния робот се учи и се адаптира към предпочитанията на собствениците си, благодарение на напреднал изкуствен интелект.
 

Zenbo също може да напомня за срещи или за лекарства на възрастни хора, да изпрати сигнал за помощ до смартфон на член от семейството ако някой възрастен или друг роднина е в беда, както и картина на живо за спокойствието на тези които са далеч. Когато собствениците на Zenbo са извън дома, картина от камерата му може да бъдат достъпна от всякъде чрез приложение за смартфон.

 Asus не оповестява някаква техническа информация за робота, въпреки че, директора на компанията Джони Ших направи демонстрация на работещ модел по време на представянето в Тайпе. Датата за старт на продажбите също не е известна, но цената на Zenbo за САЩ ще е около $ 599.

 

 
Тагове:  KZenboAsus

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.