"Газпром" се отказва от обезщетения за "Южен поток"

Агенция Монитор - понеделник, 13-03-2017 - 15:38

"Газпром" се ангажира да не иска обезщетения от българските си партньори заради прекратяването на проекта "Южен поток", съобщи пресслужбата на ЕК, цитирана от БТА.

Руската корпорация е поела този и други ангажименти в отговор на опасенията на комисията, свързани с конкуренцията на газовите пазари в Централна и Източна Европа, които ще гарантират наличието на трансгранични потоци на газ на конкурентни цени. Овен това „Газпром” се е ангажирал окончателно да премахне всички клаузи за сегметиране на пазара от договорите си за доставка на газ с клиенти от Централна и Източна Европа, включително и за българските клиенти. Основните опасения на ЕК са, че "Газпром" вероятно е налагал прекомерно високи цени в България в сравнение със западноевропейските референтни стойности.

От Брюксел ЕК отправи покана към всички заинтересовани страни да предоставят становища по какъв начин ангажиментите ще доведат до ползи за пазара на газ у нас.

От ЕК смятат още, че сключването и изпълнението на споразумение за цялостно междусистемно свързване между Гърция и България досега са били затруднени заради някои разпоредби в договорите за доставка, сключени от "Газпром" с двете държави, както и заради договора на дружеството за транспорт на газ в България. Ангажиментите на "Газпром" обаче предоставят ясна рамка, която улеснява свободния пренос на газ през България.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.