Реформаторите "отлюспиха" ДСБ

Иван Тропанкев - петък, 11-11-2016 - 16:55

Ако има новина в решението партиите от Реформаторския блок да продължат да работят заедно тя е, че те на практика обричат още неродения политически проект на ДСБ на провал, а партията на разпад, без шанс за влизане в следващия парламент. Нещо повече, те протегнаха ръка към костовистите, обещавайки им индивидуално членство при тях. Няма как  и да бъдат привлечени обявените от Радан Кънев целеви групи около костовистките партийни ядра по места. Логично е онази част от учителите, лекарите, предприемачите, търговците и т.н.да предпочетат да продължат да са избиратели на реформаторите пред мъглявите идеи на маргинализиращата се ДСБ. Още повече, че самото създаване на тази партия от Иван Костов беше предизвестен провал. И това със сигурност ще предопределя  избора на всеки дясно мислещ.
Всъщност запазването на Реформаторския блок е знак, че те имат своето място в дясното пространство - на тях винаги може да се разчита при едно коалиционно управление, те могат да бъдат коректив и като опозиция и ,не на последно място, да представят страната ни като място на стабилни политически процеси, където развитието се се определя по демократичен път.
Истината е, че и избирателите нямат нужда от бясно противопоставяне - било между партиите, вътре в коалициите или в самите формации. В нормалната политическа среда няма да може да съществуват авторитарни амбиции, нито пък да се налагат налудничави идеи. Избирателите ще са тези, които ще диктуват правилата на играта, политиците ще се съобразяват с тях. А тези от политиците, които се самозабравят, ще стават все по-малко.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.