Снимки сп. "Жената днес" и личен архив
Певицата събира мантри и фолклор в албума „По пътя”

Светла Иванова в приказния свят на асаните

НАДЕЖДА ПОПОВА - събота, 20-05-2017 - 07:00

„Вълшебна книжка” среща малчуганите с йога и истории за благодарността

Какво е общото между Светла Иванова, една крава, потеглила към Индия, и упражнения за релаксация? Отговорът е „Вълшебна книжка” - най-новият проект на певицата, с който малчуганите ще учат, докато играят, а родителите няма да заспиват, четейки традиционната приказка за лека нощ. Между страниците притихват над 30 йога асани, 9 песнички, които можем да чуем като саундтрак към даден текст чрез QR код, и истории за благодарността. Представянето им е днес от 11 ч в „Музейко”, след което изпълнителката на „Любов и кафе” ще скъси дисатанцията между героите си и най-малките в селектирани детски градини, клубове и йога студия из страната. Към идеята да създаде четиво за детската публика Светла, която е професионалист в лечението чрез медитативния спорт от четири години, подхожда изключително сериозно. До толкова, че оформянето на крайния продукт й отнема време колкото за разработката на трите й романа за пристрастената към водката и силните усещания Вихра. „Изисква се подбор на всяка думичка и израз, особено когато искаш да носи и послание, да вкараш вътре песнички и

да поднесеш нови знания за далечна страна.

Работата ми с деца на тази възраст, това че съм майка и съм завършила „Предучилищна педагогика“ ми помогна много. Благодаря на моята учителка по йога и редактор Даниела Събева за съветите и най-вече за приятелството. Искам да благодаря специално на Мила Попнеделева-Генова, която нарисува илюстрациите и направи художественото оформление на книжката. Работата на художника е половината от приказката.”, категорична е Иванова.

Ако сте типичния офис човек, за който най-голямото физическо усилие през деня е да побутва компютърната мишка, то „Вълшебна книжка” ще ви извади от летаргията на обездвижването безболезнено. За да практикувате показаните асани с наследниците си не е нужно да сте гъвкав като морска вълна и да сте се събуждали в поза „лотус” от абитуриентския си бал насам. „Постарала съм се всичко да бъде представено лесно и достъпно. Надявам се и интересно. Книжката ще помогне на децата да усетят ползите от движението, да си припомнят селскостопанските животни, да познават различните части на тялото си, да научат за Индия и нейната култура, да развият основни добродетели. В нея се разказва за пътешествието на кравичката Мина до Индия, която се научила да бъде благодарна за всичко, което си има и среща по пътя си.”, издава Светла. Песничките тя създава в тандем с гласовития цигулар Константин Кучев, който изчитайки съдържанието композира „Вълшебна книжка” и се превръща в кръстник на томчето. Част от траковете стимулират раздвижването, други са вдъхновени от Индия и умението да оценяваш всяко вдишване, човек и случка в живота като подарък или безценен урок. Съвсем скоро те ще бъдат записани в студио с деца от групата на Светла „Тананикаща йога” и ще се сдобият с клипчета.

Една от песничките Иванова пише докато чете приказки на своите Виктор и Сте ла у дома. Спряла на един абзац и им казала „Тук това ще го изпеем и изиграем”, след което записва импровизирания театър с телефона си. По записа Константин Кучев налива основите на пълнокръвна мелодия. Основен стимул за книгата Светла намира в ентусиазма на децата, които посещават йога класовете й. Те са най-сериозния й редактор и нестихващ генератор на идеи. „Стела идва почти на всичките ми часове по йога. Иска и в къщи да играем. И двамата с радост приеха да се снимат в йога позите.

Виктор дори написа писмото от кравичката.

Сега искат постоянно да им чета и разглеждат книжката, а Виктор като видя първото копие каза „Мамо, наистина е вълшебна“., гордее се певицата.

Писането, йогата и музиката взаимно се допълват и надграждат и Светла ще докаже това в албума си „По пътя”, който ще излезе тази година с подкрепата на „Музикаутор”. Песните в диска са по неин текст, а с музиката се заемат Момчил Колев и сина му Калоян, който е диджей. „Той прави много интересни и модерни аранжименти, с дъбстеп и чилаут елементи, които съчетава успешно с типични индийски инструменти. В албума ще присъстват и така характерните за йога мантри, както и разработки на народни песни. Общото между тях е силният енергиен код, който носят независимо дали ги разбираме или не. Знаеш, че българската народна песен в цял свят е призната не чрез текста, а чрез своите вибрации. Когато я слушат хората имат усещането, че се причистват. Същото е и с мантрите. Но тук интересното е, че за първи път у нас ще чуете как звучат на български.”, обяснява Иванова. Тази задача я свързва със Славомир Славов, който я учи на правилно произношение и разбиране на санскрит. В албума се включва и хора към БАН Capella Ad Libitum с диригент Мария Вълчанова.

 

КАРЕ

Първият й учител по йога е адвокат

Първите си стъпки в йога Светла прави едва 13-годишна. Бащата на нейна съученичка – адвокат по професия, им показвал упражнения и двете често ги тествали в салона по физическо. После се потопила в книгите на Венцислав Евтимов и 25 години по-късно не е пропускала седмица, в която да не практикува. „В началото не бях толкова гъвкава и нямах нужния баланс и сила, но с годините и опита, който натрупах се научих на някои от най-трудните асани. Постоянството като цяло е силна черта, то е и причината да не спирам да правя всичко, което ми харесва – музика, писане, йога.”, категорична е Светла.

Йога е създадена за всички възрасти, но за да общува пълноценно с най-малките в залата Иванова завършва няколко курса и създава проекта „Танани-каща йога”. В него малчуганите правят асани по приказки и наблягат на развиващи игри с помощни средства като песни, играчки, карти и др. В класовете на звездата влизат фенове на музиката й, хора, намерили сродна душа в нейните материали, или търсещи помощ при заболяване. С много от тях Иванова става приятел, ходят си на гости и на почивки. Намира контакта с учениците си за зареждащ, защото за разлика от шоубизнеса тук злобата, завистта и битката за превъзходство отсъстват. „Гъвкавостта е пряко свързана със здравето ни, с кръвообращението, с обездвижването като цяло. За съжаление повечето хора го разбират, когато вече имат някакви проблеми, свързани с неправилна стойка, обездвижване, съответно болки в кръста, проблеми със щитовидната жлеза и това са най-често хората, които се обръщат към йога. Често по препоръка на лекар.”, казва певицата.

 

 
 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.