МС реши:

Таванът на стипендията скача до 60 лв.

Агенция Монитор - сряда, 20-12-2017 - 16:11

Максималната стипендия за успех за учениците скача от 50 до 60 лв. Това реши Министерският съвет като одобри условията и реда за получаване на стипендии от учениците след завършено основно образование, което съгласно Закона за предучилищното и училищното образование е след 7 клас. Така вече училищата ще могат да определят месечните стипендии в диапазона от 21 лв. до 60 лв.

С постановлението е предвидено освен учениците в дневна и индивидуална форма на обучение, бонуси за успех да получават и обучаващите се в комбинирана форма, както и гимназистите обхванати от дуалната система. Право на стипендия от държавата ще имат и учениците от частните школа. Средствата за тях ще бъдат предоставяни чрез бюджетите на общините. Дава се равна възможност и на ученици със специални образователни потребности, които са завършили 7 клас с удостоверение и са продължили обучението си в първи гимназиален етап, също да получават парични награди.

Също така учениците с трайни увреждания и сираците, които получават стипендия поради тези обстоятелства, ще имат право да бъдат стимулирани и за образователни постижения. В случай на класиране и за тази стипендия, те ще имат право да получават и 50% от стойността ѝ. За децата от интернатите пък е предвидена сумата от 33 лв. месечно за лични нужди.

От тази година право на стипендия имат и осмокласниците. За целта правителството одобри допълнителни трансфери по бюджетите на общините в размер на 1 280 020 лева.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.