Началникът на Клиниката по очни болести в УМБАЛ „Св. Георги” в Пловдив проф. д-р Нели Сивкова
С безупречна диагностика:

Очни лекари спасиха живота на две жени с аневризми в мозъка

Ели Крумова - неделя, 12-03-2017 - 19:00

Били приети с оплаквания за влошено зрение, никой не подозирал за опасността

Прецизна диагностика на очни лекари от Пловдив спаси живота на две жени на 47г. и на 73 г. Пациентките постъпили в Клиниката по очни болести в УМБАЛ „Св. Георги” през няколко месеца със сходни оплаквания за влошено зрение. След като били изследвани с компютърна томография се оказало, че здравословните им проблеми никак не са безобидни и буквално застрашават живота им. Лекарите с изумление установили и при двете пациентки, че имат огромни аневризми в мозъка. Това съобщи началникът на Клиниката по очни болести в УМБАЛ „Св. Георги” проф. д-р Нели Сивкова.

„Аневризмите бяха не само големи, но и бяха пред руптуриране, тоест пред спукване. Знаете, че тези аневризми могат да доведат до внезапна и почти необратима смърт. Такива аневризми са много коварни, защото понякога, ако не притиснат нищо, не дават абсолютно никакъв симптом, че съществуват и заплашват живота на човека”, каза проф. Сивкова. Точно от такава аневризма без време си отиде и синът на президента Росен Плевнелиев, припомниха лекарите.

Двете пациентки са имали невероятен късмет да бъдат диагностицирани бързо и безупречно. Първата е постъпила в Очна клиника по време на летните отпуски миналата година. Тя е „пролежала” в клиниката от 13 до 15 юли – време, което е било напълно достатъчно на лекарите да установят аневризмата и да преведат жената в Клиниката по неврохирургия. Оттам пациентката е била транспортирана и оперирана в софийска болница от съвместен висококвалифициран екип хирурзи.

Втората жена е имала същия късмет. Тя е била приета в Очна клиника на 2 март 2017г. и въпреки че са били почивни дни, дежурните лекари са се консултирали с водещи очни хирурзи и са успели да я диагностицират навреме, а съответно – и да спасят живота й. На втория ден от приема си жената се оплакала и от шум в ушите, което според медиците, говорело, че аневризмата й е пред спукване.

„Буквално я спасихме „на косъм”. Два спасени живота имаме, благодарение на прецизната диагностика. Спасени животи на две жени, които уж идват с увредено зрение”, казва проф. Сивкова. По думите й именно заради такива случаи Здравната каса трябва да отпуска средства и за диагностични пътеки в болничната помощ. „Защото много често в доболничната помощ колегите няма как да направят такава диагностика в толкова бърз порядък”, смята шефката на Очната клиника.

Двата случая ще бъдат представени на два международни симпозиума. Първият е международният Конгрес на Съюза на очните лекари в България през май, а вторият ще е през октомври 2017г. и е Конгрес на българското и немското дружества по офталмология. 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.