Чакаме оферти за консултант за концесията на летище София от ЕВБР, Световната банка и ЕИБ

ВАСИЛ ТАШЕВСКИ - четвъртък, 15-06-2017 - 11:47

Чакаме оферти за консултант за концесията на летище София от ЕВБР, Световната банка и ЕИБ, това обяви министърът на транспорта Ивайло Московски.

Вчера имахме разговори с ЕБВР, а преди това и с представители на Световната банка. Следващата седмица може би ще имаме разговор и с ЕИБ. По думите му ангажиментът на тези финансови институции е да актуализират всички анализи - финансово-икономически, социални, правни, екологични за 2015 и 2016 г. Освен това на банките ще разчитаме да ни дадат и концепцията за самата процедура и ще имаме готовност да я стартираме, като се надявам това да се случи началото на есента, поясни Московски.

Според него процедурата за концесията като концепция няма да бъде изцяло нова процедура. Ще настоявам да се запази начинът, по който се обяви предишната, която беше спряна и да има авансово плащане. Тези пари са ни необходими за БДЖ, добави транспортният министър. Относно сумата той поясни, че размерът на държавната помощ за спасяването на железницата е редуцирана до 225 млн. лв., какъвто ще е размерът и на авансовото плащане, което ще търсим от бъдещия консеционер. По думите му останалите параметри на концесионния договор ще бъдат стандартни - годишна такса, задължителен минимален обем на инвестициите, бизнес план за развитие на летището.

По въпроса за китайския инвеститор, за който се заговори по време на служебното правителство, Московски коментира, че всеки е добре дошъл, но той още не го е виждал.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.