Актьори и кукли създават приказния свят на „Светулки“.
Снимка Гергана Дамянова

Приказен полет над Земята със „Светулки“

Агенция Монитор - вторник, 10-01-2017 - 16:29

Пиесата „Светулки“ на драматурга Андрей Филипов е най-новото предложение за деца в Театър 199. Постановката е на известната куклена режисьорка Катя Петрова, сценографията на Петя Караджова, а музиката – на Христо Йоцов. В спектакъла участват талантливите млади актьори Анна Гостанян, Велислава Маринкова, Ангел Калев и Любомир Желев. „Репетициите на „Светулки“ започнаха с хиляди експерименти. Катя Петрова натовари сценографа Петя Караджова с безброй задачи. На сцената се редуваха най-разнообразни бляскави ефекти. Христо Йоцов вдъхновяваше с музикалната си магия... Веднъж Катя ми каза, че този подход иде от нейната преподавателка в Академията – неповторимата Юлия Огнянова, която учила своите студенти, че е необходимо режисьорът да има в съзнанието си много ясна картина за спектакъла. А оттам нататък трябва да даде свобода на екипа си да допринася с хрумки всякакви от своя творчески заряд“, повдига завесата авторът.

В пиесата има полет над Земята, но също и онзи полет – на сърцето и душата. Там, където всеки – малък или голям, може да е дълбоко щастлив, в световете на фантазията и на истинската близост.

Пиесата се поставя за първи път. „Ще рисуваме заедно със светлина и ще фантазираме. Ще отидем в непознатите светове на космическото пространство. Екипаж, политаме с девет пъти скоростта на светлината!“, призовава зрителите режисьорката Катя Петрова. Следващото представление е на 28 януари.

 

Текст сн.

Актьори и кукли градят приказния свят на „Светулки“.

Снимка Гергана Дамянова


 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.