Безотговорността, която сее смърт

Анна Ефтимова - сряда, 14-03-2018 - 20:00

Нов инцидент във военния завод „Арсенал“ взе поредната си жертва. Втори работник е с тежки изгаряния, застрашаващи живота му.

Експерти пък ще умуват отново за безопасността на труда в този рисков сектор. И както обикновено, сигурно всичко ще отшуми за ден-два. Само семействата на загиналия 27-годишен мъж и на пострадалия ще живеят със спомена за нещастието, сполетяло ги на 14 март.

Вина всеки ще търси. И семейството, и работодателят, и институциите, и обществото... И това е естествено, защото намирането на виновния е първата крачка по пътя към справедливостта.

Още в първите часове след инцидента стана ясно, че двамата работници са били в помещение, в което не е трябвало да бъдат. С други думи, работниците са пренебрегнали изискванията за сигурност. И ако трябва да сме честни, всеки един от нас поне веднъж в живота си е правил нещо, което инструкциите за сигурност забраняват. Защо? Защото всички живеем с мисълта „На мен това не може да ми се случи“.

Всеки строител, който не носи каска, или пък служител, който пуши в затворено помещение, сам създава предпоставка за злополука. И във всеки един от тези случаи си казваме, че това е нещо дребно, забравяйки, че понякога можем да станем жертва на нещастно обстоятелство.

Разбира се, съществуват опции, в които служителите са принудени да пренебрегнат разума и мерките за безопасност. Става въпрос за тези, чиито работодатели не са им осигурили предпазни средства. Никой строител не си носи лична каска от вкъщи, защото началникът му е длъжен по закон да му осигури такава. Ето заради такива работодатели санкциите за неспазване на безопасните условия на труд трябва да бъдат завишени, и то в пъти.

Кой е виновен за инцидента в „Арсенал“, ще покаже проверката. Фактите показват, че от 2016 година насам при проверки на Инспекцията по труда в завода са били установени 460 нарушения, 395 от които са били именно заради пропуски при осигуряване на безопасни условия.

Това са факти, които показват, че има слаби звена, върху които работодателят трябва да работи, независимо дали пострадалите служители са нарушили правилата.

Личната отговорност на трудещите се не е по-малка, нито е по-голяма от тази на началника. На работното място отговорността към собствения живот и здраве всъщност прераства в отговорност към другия, с когото делиш задължения, пространство и време. При всяка екипна работа съществува ефектът на доминото. Една грешна стъпка помита следващия. А когато говорим за работа в рисков сектор, какъвто е оръжейният, проявата на безотговорност може да сее смърт.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.