Предната част изглежда свежо и модерно със заоблените фарове и светлини за мъгла, и оригиналната броня.
Монитор Архив

Новият италиански сваляч

Денислав Стоянов - петък, 21-08-2015 - 17:47

Fiat 500X е компактен и със забележително излъчване

Семейството на Fiat 500 постоянно се увеличава. След мъника 500 и вариантите на 500L, сега на хоризонта е новият компактен кросоувър Fiat 500X. Моделът беше представен на автосалона в Париж през есента на миналата година. Продажбите в Европа започнаха през тази пролет, а в разгара на лятото моделът беше представен и у нас. Дизайнът на новия италиански кросоувър е изпълнен в духа на съвременните модели на Fiat от семейството на 500 и има забележително излъчване. Ав­­томобилът е елегантен и веднага прави впечатление със своите заоблени контури отпред и плавни линии в профила и в задната част. Външният вид на Fiat 500X е типично италиански и кросоувърът изглежда изтънчено, стилно и оригинално. За по-голямо разнообразие Fiat 500X се предлага в две стилистични версии – City Look за градска експлоатация, с минимални защитни протектори и стандартни брони, и Cross - за почитателите на извънградските пътувания и почивките сред природата с масивна защитна обвивка. Благодарение на оригиналните брони, версията Cross на новия Fiat 500X е с 20 мм по-дълга от градския вариант на модела. Дължината е 4248 мм, широчината е 1796 мм, височината – 1600 мм, а междуосието достига 2570 мм. В зависимост от типа задвижване и от поставените гуми и джанти (от 16 до 18 цола), пътният

просвет варира
в интервала
от 185 до 200 мм

При оформянето на салона на Fiat 500X дизайнерите са избрали много стилни решения и са ги подчертали с определено ниво на блясък. Интериорът на италианския кросоувър се характеризира с много висококачествени облицовки и старателно внимание към най-малките детайли. Предният панел изглежда доста семпло, но има всички необходими функции и инструменти, разположени така, че да са ергономични за шофьора. Таблото пред водача поднася необходимата информация ясно и отчетливо. Стилният волан с оптимални размери е скосен отдолу и пасва удобно в ръцете на водача. Динамичният силует и компактните размери на Fiat 500X не са нарушили свободното пространство в салона на автомобила. Предните седалки са с изразителни странични опори. Удобната позиция на седене е обезпечена от добре подбрания профил на седалките, както и от дължината и височината на облегалките. За водача и пътника до него има достатъчно място, дори и ако са с едро телосложение. Задният диван е предвиден формално за трима пасажери, но тук комфортно могат да пътуват двама. Мястото за краката и пространството между главите на пътниците и тавана отзад е напълно достатъчно ако те са с ръст до 1,85 м. Багажното пространство на кросоувъра не е от най-големите и в стандартно положение на седалките той може превозва до 350 л товар, а при сгъване на задните облегалки багажният обем нараства до 1000 л.

На първо време Fiat 500X се предлага с три турбодвигателя. Базов за колата е 1,4-литровият бензинов агрегат 1.4 Turbo MultiAir с максималната мощност от 140 к.с. Той се комбинира с 6-степенна механична или с 6-степенна автоматична скоростна кутия с два съединителя. Турбодизеловите двигатели са 1,6-литров агрегат MultiJet с мощност 120 к.с. и 2,0-литров с мощност 140 к.с. По-малкият от дизеловите мотори работи само с 6-степенна ръчна скоростна кутия, докато големият агрегат е съчетан с новата

9-степенна автоматична трансмисия на ZF

Автомобилите, оборудвани с по-малките двигатели, са с предно предаване. При тях водачът разполага със система ABS с имитация на блокировка на диференциала между колелата. Вариантите с по-мощни двигатели са получили задвижване на всички колела 4х4 с възможност за превключване между различни режими на работа. С предно предаване Fiat 500X е кросоувър, предназначен за градските улици и магистралите. Максималното, на което е способен автомобилът, е уверено движение по заснежени пътища с твърдо покритие и пътуване по равни черни пътища. Благодарение на тягата от 320 Нм дизеловият двигател 1.6 MultiJet съчетан с 6-степенна ръчна скоростна кутия тегли уверено кросоувъра, като се ускорява пъргаво в градски условия, с лекота се набира за включване в магистрала или за бързо изпреварване на път с ограничена видимост. Освен че е доста динамичен, Fiat 500X харчи средно между 4-5 л на 100 км.

Шофирането на автомобила създава приятно усещане, благодарение на еластичното окачване, което перфектно поема малките и средни неравности, предоставяйки добър комфорт на возене в салона.

Шумо­изо­ла­цията е ефективна и дори при високи обороти на двигателя в колата може да се говори без да се повишава тон. Предните колела откликват бързо на действията на водача и осигуряват добра обратна връзка с пътя.

Едно от основните предимства на новия Fiat 500X е неговата оригинална външност. Колата привлича вниманието с ярка и стилна външност. В салона радват качествената сглобка и хубавите облицовъчни материали. Добрата динамика, ниският разход на гориво и приятното усещане при движение натежават за избора на новия Fiat 500X.

Fiat 500X 1.6 MultiJet 4х2

1,6-литров 4-цилиндров турбодизел6-степенна механична скоростна кутия120 к.с. максимална мощност при 3750 об/мин320 Нм макс. въртящ момент при 1750 об/мин10,5 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч186 км/ч максимална скорост4,1 л/100 км среден разход на дизел109 г/км емисии на СО233 900 лева базова цена на модела