Гробът на основателя на парк Аязмото в Стара Загора, митрополит Методий Кусев е в съседство с параклиса Свети Тедорор Тирон и някогашния фонтан Пръскалото.
Христо Христов

Възстановяват открадната култова фигура в парк Аязмото

Христо ХРИСТОВ - петък, 12-01-2018 - 16:39

 

 

 

Открадната преди повече от десетилетие месингова фигура, украсявала култовия фонтан „Пръскалото“ насред старозагорския парк „Митрополит Методи Кусев“ предвижда стартирал проект на стойност 7 млн лв за благоустрояване на територията, залесена преди повече от век по волята на духовника.

По думите на един от проектантите, арх. Иван Киряков, месинговата пластика е била отлята във виенска леярна като знак на особена благодарност за голяма поръчка кипарисов разсад, направена от владиката пред италианска фирма. Запазени са няколко снимки на които се вижда пълния блясък на фигурата, водната струя , излизаща от върха й е достигала близо 10 метрова височина. Паметливи заралии припомнят че заедно с нея изчезнали и бронзови елементи от паметника на Методи Кусев, който е в съседство с фонтана и параклиса „Свети Теодор Тирон“.

Проектът разбуни духовете на старозагорци, десетки потребители на социалните мрежи изразяват тревогата си, че по време на започналите строително-ремонтни работи се изсичат множество дървета, изваждат се каменните плочи по алеите и се изливат безчетни количества бетон сред природата.

От фирмата – изпълнител са категорични, че изпълняват стриктно предписанията и че всичко ще бъде възстановено във вида, в който е бил преди десетилетия.

Извън разписаното от архитектурния колектив остава някогашният ресторант „Аязмото“, който е полуразрушен и опасан с ръждясала метална ограда. Обектът беше приватизиран, след това откупен от местния бизнесмен Стойчо Кълвачев, който възнамеряваше да го превърне в лична резиденция.Идеята бе посрещната „на нож“, последваха масови протести, в които се включи и бившият владика Галактион. По негово разпореждане тогава близо седмица камбаните на всички старозагорски черкви биха „на умряло“. В крайна сметка Кълвачев фалира, а полуразрушеният ресторант бе откупен от община Стара Загора. В момента към него претенции има митрополит Киприан, той настоява на негово място да бъде изграден музей на предшествениците му: владиците Методи, Павел, Климент, Панкратий и Галактион.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.