Еволюционно разделяне от преди 350 000 години

Състариха хомо сапиенс

Агенция Монитор - петък, 29-09-2017 - 13:07

Генетичен анализ на фосилизирани скелетни останки показва, че видът Хомо сапиенс е по-стар, отколкото се смяташе досега, пише сп. "Сайънс".

Авторите на настоящото изследване от университетите в Упсала, Швеция, и Йоханесбург, РЮА, са секвенирали генома на седем индивида, чиито скелетни останки са открити на територията на Южна Африка. Най-ранните анализирани фосили са от ловци и събирачи, обитавали континента преди 2000 години през Каменната епоха. Най-късните са на около 300 години. За целите на изследването древната ДНК е сравнена с тази на съвременни хора.

Анализът е показал, че еволюционното разделяне между Хомо сапиенс и групи от древни негови предшественици е настъпило преди между 260 000 и 350 000 години.

Преобладаващото досега схващане беше, че Хомо сапиенс се е появил преди около 200 000 години.

Хомо сапиенс се появява в Африка след милиони години на човешка еволюция, включваща настъпило преди около между 600 000 и 700 000 години разделяне от линията, довела до появата на изчезналия неандерталски вид.

"През този период от време вероятно са настъпили някои генетични промени, направили ни хората, които сме днес, и разграничили ли ни например от неандерталците", казва Матиас Якобсон, един от съавторите на изследването от университета в Упсала.

През юни тази година в сп. "Нейчър" беше публикувано изследване, базирано върху анализ на фосилизирани човешки останки, намерени в Мароко. Авторите му са стигнали до извода, че фосилите на около 300 000 години също са от Хомо сапиенс.

"Възрастта на мароканските вкаменелости се вписва в новата оценка за появата на нашия вид", казва Марлиз Ломбард от университета в Йоханесбург.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.