Снимки: Asano, Okada, Inaba - Science Robotics

Хуманоид се охлажда като се поти

Агенция Монитор - вторник, 02-01-2018 - 14:17

Екип от японски инженери по роботика е създал нов хуманоиден робот, който анатомично наподобява мускулно-скелетната сложност на човек. Роботът наричан Kengoro, демонстрира човешките си способности, като завършва серия от упражнения, включващи лицеви опори и клякания.

Лабораторията JSK към университета в Токио разработва хуманоидни роботи в продължение на няколко години. Kengoro е последната версия от серията, която стартира през 2001 г. с робота на име Kenta.

Целта на изследването е да се разработи робот, който може да действа като истински човек, позволявайки разнообразни приложения, като по-добри манекени за изпитания при катастрофи, за подобряване на анализа на мускулните при спортисти и тренировки. Както и потенциала да се произвеждат напълно идентични хуманоидни роботи.

Kengoro е най-модерният робот създаден досега от екипа е по-сложен структурно от която и да е от по-ранните версии, но може би най-интересното е изкуствената му система за изпотяване, която имитира начина, по който хората се изпотяват, но този процес има и прагматична функция, предназначена да предотврати прегряването, пускайки вода по скелета и изпускайки парата от малки отвори.

 

Kengoro демонстрира поредица от подобни на човешки движения, които приличат на тежка физическа тренировка и докато роботът не притежава свръхестествените способности на други андроиди, като най-новия робот Atlas на Boston Dynamics, който скача, но Kengoro притежава човешки качества, което е доста обезпокояващо.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.