Алиса в страната на чудесата в една от интерпретациите на Ясен Гюзелев.

Илюстрации на Ясен Гюзелев грейват в „Арте“

Агенция Монитор - понеделник, 05-02-2018 - 16:40

Изложба графика на известния илюстратор Ясен Гюзелев представя галерия „Арте“ на ул. „Бузлуджа“ 31 от днес до 1 март. Вернисажът е тази вечер от 17.30 до 19.30 ч. „Гюзелев е един от най-обичаните български художници, автор, признат отдавна по света, обичан от малки и големи, от колекционери и почитатели, творец, откровено влюбен в изкуството, работохолик, достигнал съвършенство, създател на илюстрациите на най-обичаните детски приказки. Да, към Ясен Гюзелев не може да останете безразлични, може само и вие да се влюбите в изкуството му безрезервно и завинаги“, казва галеристът Гергана Борисова.

В настоящата изложба ще бъдат показани графики по сюжети от известните му илюстрации по „Алиса в страната на чудесата“, „Алиса в огледалния свят“, „Приключенията на Пинокио“, „Приключенията на Оливър Туист“, „Кралят на златната река“ от Джон Ръскин (неиздавана в България книга), както и графики на прослoвутите карти таро по „Леонардо“, „Милемиум“ и „900“. Някои са познати на публиката, други никога не са показвани, ново е и това, че сега са реализирани с графичната техника алграфия, което ги превръща в нов вид оригинал. Така те получават нов живот като самостоятелно произведение. По време на експозицията ще може да се видят и закупят издадените на български книги с илюстрации на Ясен Гюзелев. Иначе книги, илюстрирани от него, са излизали още на шведски, френски, португалски, гръцки, японски и други езици.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.