Кметът на столицата Йорданка Фандъкова с председателя на градският съвет на Вашингтон Фил Менделсон

Пред посолството ни във Вашингтон поставят барелеф на Димитър Пешев

Агенция Монитор - четвъртък, 08-02-2018 - 11:30

Пред българското посолство във Вашингтон ще бъде поставен барелеф на Димитър Пешев. Това стана ясно след среща на кмета на София Йорданка Фандъкова и председателят на градският съвет на Вашингтон Фил Менделсон, съобщиха от Столичната община.

По време на  срещата  двамата са обсъдили предизвикателствата пред големите градове – транспорта, чистотата на въздуха и достъпа до образование. Председателят на градският съвет на Вашингтон информира столичния  кмет  за мерките, които вземат за справяне с големия трафик и подобряване чистотата на  въздуха. Той е посочил като ключови изграждането на метро във Вашингтон, изграждането на велоалеи, провеждането на кампании, насочени към ходенето пеша и карането на велосипеди, както и стимулиране на гражданите от съседните населени места да се придвижват в американската столица с обществен транспорт.

Системата за прием във детските заведения на Вашингтон е сходна със системата в София. Задължителният обхват на децата в детски заведения обхваща всички  5- годишни, а основен критерии за прием в училище е близостта до дома, посочват от “Московска” 33.

Кметът Фандъкова се е срещнала и с конгресмен Дон Байер. По време на разговорите столичният кмет представи проектите на София в областта на образованието, културното наследство и инфраструктурата. Двамата обсъдили възможностите за инвестиции в София  в сферата на IT- сектора, туризма и образованието.  Според Фандъкова София има потенциала да се развива като туристическа дестинация. Природните дадености, културно –историческото наследство и съвременната култура правят градът атрактивен за туристите, а една от най-перспективните сфери за инвестиции са минералните извори. Фандъкова запозна конгресмена с бъдещата инвестиция на фондация Лаудер  в изграждане на училище, детска градина и културен център в София и с факта, че в българската столица работят американски компании в IT-сектора. По време на разговорите Фандъкова го информирал и за частно-публичното партньорство при предстоящото изграждане на станция на метрото между станция „Сливница“ и станция „Обеля“.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.