На миналогодишния събор на русофилите сред множеството беше и бъдещият държавен глава , генерал Румен Радев, тогава провокатори се опитаха да го въвлекат в скандал със запалване знаме на ЕС
Христо Христов

Чакат 20 000 русофили на Копринка

Христо Христов - четвъртък, 07-09-2017 - 15:16

Петя Буюклиева, изпълнителката на неостаряващия хит „Жена на всички времена“ ще бъде „гвоздей в програмата“ на ХІV-я национален събор на приятелите на Русия, който ще се проведе на брега на язовир Копринка на 9 септември, под сурдинка споделиха организаторите на най-мащабната проява на НД „Русофили“. Очаква се тази година на поканата да откликнат на 20 000 души, повечето от които са работили или учили в някогашния СССР.

На естрадата, която вече е издигната насред огромната поляна встрани от полупресъхналия водоем първи ще излязат лауреатите на четвъртия нацонален фестивал на руската поезия, песен и танц „Пусть всегда будет солнце“, чийто заключителен етап е в Казанлък в петък.

От там ще извие глас и дъщерята на фолкфурията Глория, Симона Загорова, която наскоро шашна журито в „Гласът на България“ със суперхита на Ищар – Horchat Hai Caliptus. Организаторите са поканили русенската фолклорна формация „Плам“ с ръководител Пламен Димитров, а от Русия пристигат солистките на групата „Съзвездието на Урал“ Галина Коротаева и Светлана Миронова.

Специални мерки ще бъдат взети, за да не бъдат допускани провакации като горене и късане на знамето на ЕС, какъвто случай имаше вече.

За разлика от предните събори не се очаква на сцената да има известни политици и държавници.Причината е в нежеланието на организаторите да го политизират, а и миналата есен някои от тях бяха шумно освирквани.За сметка на това публиката ще види млади лица, които тепърва ще се изявяват на политическата сцена, коментира председателят на „Русофили“ Николай Малинов. Специално приветствие е изпратил патриарх Неофит, който изразил съжалението си че не може да присъства лично на събора.

Преди началото на културната програма ръководството на движението ще поднесе венци пред Паметника на свободата на връх Шипка.Преди броени дни по иницатива на русофилите беше официално поставена възпоменателна плоча за генерал Столетов на едноименния столичен булевард, още една предстои да бъде поставена върху фасадата на Пета градска болница.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.