Мадам Рекамие по Жак-Луи Давид, гравирана от Жюл Жаке през 1877 г.
Наследството на френския колеж „Свети Августин“

Гравюри от ателиетата на Лувър в Двореца

Агенция Монитор - понеделник, 11-09-2017 - 14:50

Те са реплики на живописни платна от най-прочутия музей в света

Гравюри от ателиетата на Лувър, създадени в продължение на почти 200 години – от ХVІІІ до ХХ в., показват съвместно Националната галерия и Градската художествена галерия – Пловдив, в Двореца на пл. „Княз Александър I“ в столицата. Изложбата се открива днес в 18.00 ч. и ще може да се види до 1 октомври.

Колекцията старинни гравюри от фонда на Градската художествена галерия в Пловдив оправдано буди интерес и възхищение всеки път, когато се показва пред публика. Най-представителната част от тях ще бъде експонирана във филиала на Националната галерия.

Повечето от ценните произведения са гравюри върху мед, създавани в ателиетата на Лувър (Chalcografie de Louvre)

от ХVІІІ до началото на ХХ век

Друга част са печатани при братята Кюнцли от Дардоаз – Париж, Кадарт и Шевалие – Холандия и Франция, Сгрилли – Италия. Тази дълбокопечтна техника днес почти не се практикува от съвременните графици, тъй като е много трудоемка и изисква особена прецизност.

Сюжетите са разнообразни: с митологичен или библейски характер, дворцови и парадни сцени, битови и пасторални картини, портрети, пейзажи. Любопитно е, че гравюрите са реплики на известни живописни платна от Лувъра, разкри за „Монитор“ кураторът на изложбата Таня Станева. Сред тях са „Свободата води народа“ на Йожен Дьолакроа, картини на ренесансовия художник Паоло Веронезе, образци на стила рококо от Фрагонар и Вато или неокласицизма на Жак-Луи Давид...

 Дафнис и Хлое – митологически сюжет, претворен в класически стил.

Творбите са наследство от музея на някогашния френски колеж „Свети Августин“, съществувал в Града под тепетата до 1948 година. Предадени са на Градската галерия в Пловдив през 1952-ра.

Колекцията "100 гравюри - съхранената художествена памет на един френски колеж в България" съдържа оригинални

френски, немски и италиански творби

Издаден е и каталог на произведенията с азбучен показалец на всички художници и гравьори. За създаването на този значим културен продукт Градската художествена галерия – Пловдив, беше удостоена със Специална грамота от почетния консул на Република Франция в Пловдив Теофана Брадинска. Проектът е реализиран с помощта на Министерството на културата и в партньорство с Общински институт „Старинен Пловдив“.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.