На първото заседание вече осъжданият многократно и подсъдим и по дело за лихварство Калчо Иванов-Сурай /вляво/ пробва да набеди жертвите на побоя за наркомани.
23 месеца по-късно

Делото за размириците в Раднево тръгна след 2 фалстарта

Христо Христов - вторник, 13-03-2018 - 12:38

Четирима роми: баща - лихвар, синът му и двама братовчеди, задържани на 2 май 2016 г.в Раднево, застанаха пред Темида в Стара Загора като обвиняеми по дело за опит за убийство на повече от едно лице.

Делото на два пъти се препъва във времето, като обвинителният акт срещу 39-годишният Калчо Иванов- Сурай, 20 – годишният му син Стефан Калчев и неговите братовчеди Динко Ангелинов и Антон Иванов, беше връщан обратно на прокуратурата. През 2017 г. самоотвод си направи избраният на случаен прицип съдия, което наложи преразпределяне на друг магистрат.

В хода на досъдебното производство по безспорен начин е установено, че в ранния следобед на 2 май 2016 г. в Раднево е възникнало спречкване за отнето предимство на пътя между обвиняемия Стефан и  28-годишния Георги Николов, при което Николов е нанесъл побой над по-младия шофьор. Обвиняемият се оплакал на баща си Калчо и заедно с братовчедите си Антон и Динко решили да се саморазправят. Четиримата награбили ножове и бухалки и предприеми издирването на  Георги и двама негови приятели: Живко Жеков /27/ и Цветелин Кюстендилки. След откриването им в близост до фитнес- зала на центъра на града им нанесли жесток побой.

Инцидентът от 2 май 2016 г. стана причина за близо едноседмично брожение в Раднево.Стигна се до въвеждането на  жандармерия и водометни оръдия за опазването на ромския квартал „Кантона“ /където живеят четиримата обвиняеми/  от опожаряване. За престъплението, за което са повдигнати обвинения на четиримата роми НК предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 15 до 20 години или доживотен затвор.

В хода на първото заседание петчленният съдебен състав с председател Мариана Христакиева разпореди извършване на 36 разпознавания между 9-те свидетели и четиримата обвиняеми, които ще се проведат на 26 и 27 април.

В залата отсъстваха пострадалият при побоя Георги и участвалият в разтърваването  Нивелин Неделчев, който е дал предварителни показания през съдия.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.