Борзи тестове откриват вируса на хепатит В и С в кръвта
Yandex

Близо половин милион с хепатит В и С

Монитор - петък, 08-12-2017 - 15:11

Близо половин милион души в България са носители на хепатит В и С. Една немалка част от тях не знаят, че са инфектирани, тъй като не са се изследвани, а национална скринингова програма за това у нас няма, съобщиха хепатолози.

Приема се, че 5% от населението е носител на хепатит В, което при население от 7 101 859 прави 355 092 души, а 1,5 на сто от хората са с хепатит С, което е 106 527 души, съобщи хепатологът проф. Красимир Антонов от Университетската болница „Свети Иван Рилски“. По думите му е е необходимио по-скоро да се направи скринингова програма за това заболяване.

Вирусът на хепатит С може да е в тялото на човек 15-20 години и да не даде никаква симптоматика. Затова го „тихия убиец“. Минават десетилетия, докато пациентът започне да усеща, че нещо в него не е наред, например уморява се твърде лесно. Инфекцията се установява от кръвни изследвания. Ако човек е инфектиран в младостта си, за да развие чернодробна цироза, без да употребява алкохол, са нужни 30 години. Ако той е инфектиран в по-напреднала възраст, пие алкохол, носител е на хепатит В или ХИВ, тогава за цирозата са достатъчни 15 години. За разлика от хепатит С, този от тип В е по-благоприятен за хората. Имунната система на 2/3 от заразените успява да го сложи под контрол, т.е. те са инфектирани, но не стигат до развитие на болестта. Друга 1/3 развиват чернодробна болест и след 10-15 години стигат до чернодробна цироза. Това означава, че още на петата-шестата година от инфектирането те са имали някакви оплаквания.

Надеждни терапии за хепатит С има от три години насам. Проучвания показват, че те успяват да изчистят вируса на 95-100 процента, в зависимост от степента на централното увреждане и придружаващите заболявания, каза проф. Антонов.

Световната здравна организация си е поставила за цел до 2030 г. 90% от хората с хепатит по света да бъдат открити и 80 на сто от тях да бъдат лекувани.

Пациентите в България от година и половина се лекуват с новите препарати, които се поемат от Националната здравноосигурителна каса.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.